nlc.hu
Gasztro
Egy pillanatnyi csokis-keksz történelem

Egy pillanatnyi csokis-keksz történelem

A vágy, hogy valami édesség is kerüljön az asztalra nagyjából egyidõs az emberiséggel. Lássuk–nagy vonalakban, hogy milyen út vezetett a legegyszerûbb desszertektõl az olyan modern édességekig, mint a Pilóta Pillanatok





Az egyiptomi, görög, római, és kínai civilizációban már többféle -főleg még mézzel édesített- desszertet találhatunk.

A ma ismert, boltban kapható kekszek, és sütemények felé az volt a következő nagy lépés, amikor angol pékek rájöttek, hogy a megédesített, és újra kisütött kenyeret mennyire szeretik a vásárlók. A keksz angol neve a – francia nyelvből átvett – biscui, is a kétszeri sütésre utal.

A kekszek történetének második nagy fordulópontja Amerika felfedezése, pontosabban Cortés 1519-es partraszállása. Mivel a nyugati hódítókat az aztékok istenként tisztelték, megkínálták őket különleges ünnepi italukkal, a kakaóval. Ami akkor még nem is emlékeztetett a mai édes tejes italra. Egy sűrű keserű, de finom és frissítő masszát kell elképzelnünk, ami lehetővé tette, hogy a katonák egész nap meneteljenek. Ezért is kezdték el a kakaó importját a spanyolok. Csaknem egy évszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a csokoládé rajongói rájöjjenek, mézzel vagy cukorral ízesítve még finomabb lesz kedvenc desszertjük. A 17. században már a mai izléssel mérve is finom csokikat találunk.





Az ipari forradalom után lehetővé vált a kekszek és csokis desszertek tömeggyártása. És azóta az ízek, formák választéka is szinte végtelenné vált. Így születtek meg a Pilóta Pillanatok desszertek is, melyek mára összesen 6 féle változatban kaphatók: ét- és tejbevonós Perec, Rivál, Pálcika, epres és szilvás Puszedliszív.

A termékcsalád legfiatalabb tagja a Pilóta Pillanatok Pálcika, amelynek a belseje különleges ropogós kekszet rejt, külső bevonata pedig lágyan olvad szét a szádban, s csak pont annyira édes, amennyire Te szereted. Az új Pilóta Pillanatok Pálcikát praktikus, visszazárható dobozba csomagolták, hogy bármely pillanatban újra és újra jókedvre derítsen.

















Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top