Gasztro

Mit fõzzek holnap?

Elfogyott az ötleted, a cérnád, a kedved, a kreativitásod, netán a pénzed? Egyedül, párban, családban? Munka után fáradtan beesel az ajtón és szinte üres a hûtõ? A család elutazott, és nincs kedved egzotikus csírákkal meghintett rozmaringos lazacot varázsolni?







Nos, megesik ez. És ha mindez nem lenne elég, minden irányból sokkolnak minket: up-date, fitness, wellness, makrobiotika, kilencven nap, Atkins. Már zsong a fejünk és elegünk van. De mit főzzek ma vacsorára?
Olyan egyszerű kérdés, de még a megszállott konyhatündérek is belefáradnak néha, nagyot sóhajtva gondolva át a hűtő tartalmát.
Plágium, mondhatják joggal a Nők Lapja Cafe aktív fórumhasználói. Igen, bevallottan az egyik leglátogatottabb topikunk adta a cikk alapötletét, hogy megosszam saját kis boszorkánykonyhámban szerzett tapasztalataimat az olvasókkal.






 Gyorsan, egyszerűen, olcsón
Banándesszert egyszerűen
Krumplis mártogatós
Petrezselymes tojásburger
Lencsekrém

A legjobb ötleteket néha a kényszer szüli. A baráti körömben klasszikussá vált fokhagyma-krémlevesem egy elfuserált krumplilevesből keletkezett. Gyakorlatlan fakanálforgatóként az egyetemi évek alatt mégis én voltam népes albérletünk menüfelelőse. Ki ha én nem alapon feltettem a krumplilevest, majd a Finnugor történeti hangtan és alaktan érdekfeszítő tézisei elvonták a figyelmemet a fortyogó léről.
Mire legközelebb szemrevételeztem a kondért, a krumpli teljesen szétfőtt, viszont



a hűtő már üres volt, a pénztárcámhoz hasonlóan. Rövid gondolkodás után előkaptam a botmixert (albérletünk szürreális luxustartozékát) és jó pár gerezd fokhagyma és egy kis tejföl hozzáadásával este már fokhagyma-krémlevest tálaltam a lakótársaknak. Nem panaszkodtak. Talán azóta érvényes nálam az alapszabály, hogy sosem szabad kétségbeesni a konyhában, reménytelennek tűnő alapanyagokból is lehet jót főzni, és egy elrontottnak hitt ételt is fel lehet javítani egy kis fantáziával és bátorsággal.
Rögtönzött recepttáram természetesen csak hirtelen merítés, további ötletek vadászására bátran ajánlhatom Mit főzzek holnap topikunkat, illetve Vargha Zsé blogját.                                                                               







Fokhagyma-krémleves álmodozóknak








Hozzávalók: 4-5 közepes krumpli, 1 fej hagyma,1 húsleveskocka,
5-6 gerezd fokhagyma, 1/2 dl tejszín, só, bors, pici olaj

Elkészítés: a hagymát olajon megpirítjuk, felengedjük vízzel. Beletesszük a kockára vágott krumplit, megsózzuk.
A krumplit kicsit szétfőzzük (merüljünk bele kedvenc sorozatunkba), majd botmixerrel az egészet összepépeljük.
A végén adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és lazítsuk fel egy kevés tejszínnel.


 


  


 


 


 


 


Zárásként pedig álljon itt egyik kedvenc mesém Mosonyi Alíz: Boltosmesék című könyvéből, melynek utolsó mondata mindig átlendít a konyhapult melleti nehéz pillanataimon:







 Ármányok boltja


Ül az ifjú ármányka az Ármányok boltjában, és szövi az ármányt.
– Hatalmas ármányt szövök – gondolja -, lesz benne minden: utazás, bűnbánat, zseblámpa, félmosoly, italok, levelek, lépcsők, folyosók – gyönyörű szép lesz!
Jön az öreg Ármány, ránéz a színes ábrákra, megcsóválja fejét:
– Csak egyszerűen, fiacskám!
Csak egyszerűen!




 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top