nlc.hu
Gasztro
A szezon sztárja: a spenót

A szezon sztárja: a spenót

A spenót az a zöldségféle, amely mellett senki nem megy el szótlanul, s amely enyhe túlzással kettéválasztja az emberiséget. Mert vannak, akik szeretik és vannak, akik – finoman szólva – nem rajonganak érte.

A felnőttek, ha nem is kedvelik, gyermekeiket azzal buzdítják, hogy a spenóttól dagad majd a muszklijuk. Nos, hogy az izmokat fejleszti-e, még nem bizonyított, de hogy nagyon egészséges vitaminforrás, az biztos, ami így kora tavasszal egyáltalán nem mellékes körülmény. És ha az általunk bemutatott, változatos formájában kínáljuk, és nem csupán „egyenfőzeléket” adjuk az asztalra, talán növekedhet a rajongói tábora is.


Spenótgombóc olasz módra 






Spenót – másképp

Paradicsomos rántotta
Spenótszalámi
Spenótos batyuk





Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg megtisztított spenót
• 10 dkg vaj




• 1 kis fej hagyma
• 20 dkg liszt
• 20 dkg ricotta
• 3 tojás
• 1 csipet őrölt szerecsendió
• só, őrölt bors,
• 4 dkg reszelt parmezán sajt,
• 4 dkg keménysajt-forgács,
• 1 cs. apróra vágott zsálya
• a gyúráshoz: liszt.

Elkészítés:
A spenótot vízgőzben megpároljuk, lecsepegtetjük, és hozzákeverjük a fele vajban megpirított hagymához. Az egészet tálba tesszük, kihűtjük, és összekeverjük az összetört ricottával, az átszitált liszttel, a sajttal, a tojásokkal és a szerecsendióval. Megsózzuk, megborsozzuk, és alaposan összekeverjük. A keverékből gombócokat formázunk, meghintjük liszttel, és lisztezett tányérra tesszük. A gombócokat enyhén sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, és rögtön tányérokra osztjuk. A zsályával kevert, megolvasztott vajjal körítjük, és meghintjük keménysajt-forgácsokkal.


Elkészítési idő:35 perc
Energiatatralom: 610 kcal/2549 kJ















Jó tudni a parajról


Jellemző tápanyagtartalmai: 10 dkg paraj 20 kcal(84 kJ) energiát, 2,3 g fehérjét, 0,3 g zsírt, 1,8 g szénhidrátot tartalmaz. Fontos a karotinoid-tartalma, de találunk benne még B-vitaminokat és C-vitamint, valamint jelentős mennyiségű folsavat is. Az ásványi anyagok közül kiemelendő a kálium-, a kalcium- és a vastartalma, de mivel oxálsav is megtalálható az összetevőkben, ez jelentősen lecsökkenti a vas felszívódását.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top