A felnőttek, ha nem is kedvelik, gyermekeiket azzal buzdítják, hogy a spenóttól dagad majd a muszklijuk. Nos, hogy az izmokat fejleszti-e, még nem bizonyított, de hogy nagyon egészséges vitaminforrás, az biztos, ami így kora tavasszal egyáltalán nem mellékes körülmény. És ha az általunk bemutatott, változatos formájában kínáljuk, és nem csupán egyenfőzeléket adjuk az asztalra, talán növekedhet a rajongói tábora is.
Spenótgombóc olasz módra
Spenót – másképp
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg megtisztított spenót
10 dkg vaj
20 dkg liszt
20 dkg ricotta
3 tojás
1 csipet őrölt szerecsendió
só, őrölt bors,
4 dkg reszelt parmezán sajt,
4 dkg keménysajt-forgács,
1 cs. apróra vágott zsálya
a gyúráshoz: liszt.
Elkészítés:
A spenótot vízgőzben megpároljuk, lecsepegtetjük, és hozzákeverjük a fele vajban megpirított hagymához. Az egészet tálba tesszük, kihűtjük, és összekeverjük az összetört ricottával, az átszitált liszttel, a sajttal, a tojásokkal és a szerecsendióval. Megsózzuk, megborsozzuk, és alaposan összekeverjük. A keverékből gombócokat formázunk, meghintjük liszttel, és lisztezett tányérra tesszük. A gombócokat enyhén sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, és rögtön tányérokra osztjuk. A zsályával kevert, megolvasztott vajjal körítjük, és meghintjük keménysajt-forgácsokkal.
Elkészítési idő:35 perc
Energiatatralom: 610 kcal/2549 kJ
Jellemző tápanyagtartalmai: 10 dkg paraj 20 kcal(84 kJ) energiát, 2,3 g fehérjét, 0,3 g zsírt, 1,8 g szénhidrátot tartalmaz. Fontos a karotinoid-tartalma, de találunk benne még B-vitaminokat és C-vitamint, valamint jelentős mennyiségű folsavat is. Az ásványi anyagok közül kiemelendő a kálium-, a kalcium- és a vastartalma, de mivel oxálsav is megtalálható az összetevőkben, ez jelentősen lecsökkenti a vas felszívódását. |