Húsvétkor pedig ünnepi ebéddel várja népes családját. Húsz emberre főz, kétféle ételt és mindig mást.
A húsvét mintha megkülönböztetett helyet foglalna el az életében.
Gálffi László
Vallásos családban nőttem fel, számunkra ez volt a legnagyobb ünnep. Öten voltunk testvérek, négy fiú, egy lány, és kertes környéken laktunk, Kelenföldön. Húsvétkor a környék gyerekeivel mentünk locsolni a lányokat. Akkor még grund volt az a hely, ahová később lakótelep épült. Tehenek legeltek a réten, vadnyulak szaladgáltak a kertekben.
Lehet, hogy házinyúl volt, csak megvadították?
Vadnyúl volt. Ne bosszantson fel! Apám maszek asztalosmester volt, délben mi vittük neki az ebédet a műhelybe, és ez felért egy kalandos utazással. Főzni anyámtól tanultam, sokat segítettem neki a konyhában. Mivel én voltam a legkisebb, engem küldtek bevásárolni a boltba, így tanultam meg, hogy miből, mit lehet készíteni. Mindez már elavult. Sajnos. Az egyik bátyám már nem él, a szüleim is meghaltak, a többi testvéremmel is ritkán találkozunk. De mivel valakinek össze kell tartani a családot, és nekem van a legnagyobb lakásom, húsvétkor kijönnek hozzám. Ilyenkor én főzöm az ebédet, egy füst alatt megünnepeljük a névnapokat is.
László szívesen mesél a legszebb húsvétjairól. Arról a 17. századi, fából faragott Krisztus-szoborról, amelyet valamilyen hagyatékból szerzett, húsz éve. Nagypénteken. Még pénze is volt rá. Épp akkor kapott gázsit az egyik filmszerepéért. A másik emlék a hosszú idő után felújított Parsifal nagypénteki premierje. Ferencsik János dirigált. Azóta is ebből él, annyira lenyűgözte az előadás.
Húsvéti ízélmények?
Tormaorgia. Imádom a friss, reszelt tormát. A főtt sonka is hozzátartozik, de ma már inkább bárányt szoktam sütni a családnak. A lapocka is finom, de a báránycomb az igazi, rozmaringgal, fokhagymával fűszerezve. Hagymás krumplival, mentás-kapros tzatzikivel, isteni! A lányoknak könnyebbet csirkét, halat , a férfiaknak rusztikusat. Végül a nők is ezt eszik. Arra nagyon kényes vagyok, hogy pontosan érkezzenek, mert egy sütőm van, és utálom, ha elkészítek valamit és ott áll három óráig.
Húsz embernek hogyan lehet egyszerre tálalni a friss ételt?
Elősütöm a bárányt, három tepsiben bekészítem a krumplit. Ahogy érkeznek, egymás után benyomom a sütőbe a tepsiket. Amíg az egyiket kiszedem, addig a másik pirul. Egy nap az előkészítés, ugyanennyi a lebontás. Viszont húsvéthétfőn már nem megyek locsolkodni, akkor kipihenem a fáradalmakat.
A színészek általában egyételesek. Van egy specialitásuk mondjuk, a rakott krumpli vagy a marhapörkölt , és erre nagyon büszkék. Maga vajon csak húsvéti szakács, vagy gyakran előfordul a konyhában?
Akkor is főzök valamit, ha este hazamegyek a színházból hullafáradtan. Hozzám bárki, bármikor feljöhet, mindig kap friss kaját. Nem kedvelem sem a mélyhűtött, sem a melegített ételeket, mindent frissen főzök. Nagyon szeretem a jó ételt, a jó italt. Szeretem magamat. Nekem ez nem teher, magamért csinálom. Úgy is mondhatjuk, hogy ez az én társasági életem, az egyetlen kötődésem a közösséghez, színházon kívül. A Színművészeti Egyetemen Lénárt Sándor és Vizvári Mariska szakácskönyveiből is tanítottam beszédgyakorlatot. Recepteket hihetetlenül nehéz jól elmondani. Úgy, hogy lássam, érezzem is azt, amikor azt mondja: végy két tojást
Ebből vizsgázni is kellett, mert ez is hozzátartozik a színészethez.
Otthon kényes a főztjére. Színpadon evett már olyan ételt, amelyhez nem volt gusztusa?
Most, az Üvegcipőben. Húslevest kell ennem, metélttel és hidegen így van megírva , marhafelsált krumplival és lekváros derelyét. A hideg húslevesnél nincs rosszabb, felsál helyett csirkét eszem, a lekváros derelyével meg az a gond, hogy mire behozzák, megkeményedik. Ehetetlen, közben beszélnem is kell. Igazat adok Páger Antalnak, aki sem filmben, sem színpadon nem szeretett enni.
Kedvenc étele?
A piros, nagy szemű orosz kaviár sült krumplival. Legjobb az Ella burgonya, de újkrumpli is lehet, csak lehetőleg egyforma, tojás nagyságú. Héjában megsütöm, amikor kész, a tetejét bevágom, és a nyílásba jól elkevert tejfölt öntök. Megszórom apróra vágott snidlinggel, és erre ültetem a piros kaviárt. Jó száraz pezsgővel kitűnő vacsora, vendégeket is lehet rá hívni.
Lehet, hogy előző életében Miskin herceg volt, és Dosztojevszkijjel pezsgőzött a szentpétervári éjszakában?
Ha én ezt tudnám! Tény, hogy az oroszok szokták így enni a kaviárt. Most a japán szusit szeretném kipróbálni, már két könyvet is begyűjtöttem hozzá. Lassan elborítanak a szakácskönyvek. A Nők Lapjában is találtam jó recepteket Lajos Maritól. Főzni azért tanultam meg, hogy elkényeztessem magam és azokat, akiket szeretek. Azt még nem tudom, idén húsvétra mit fogok kitalálni, hadd legyen meglepetés! Remélem, ízleni fog a testvéreimnek, sógoromnak, sógornőimnek és a számtalan unokatestvéremnek.
Báránysült, tzatzikivel Tavaszi egytálétel cserépben |