Hozzávalók:
4 padlizsán
10 dkg barnarizs
40 dkg paradicsom
1 fej vörös hagyma
1-2 csokor petrezselyem
0,5 dl olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
só, bors
4 dl tej
10 dkg liszt
5 dkg vaj
egy csipetnyi szerecsendió
4 tojás
20 dkg fetasajt
Elkészítés:
A padlizsánt alaposan mosd meg, vágd fel ujjnyi vastag, kb. egy centiméteres szeletekre majd kevés olajon pirítsd (vagy grillezd) meg mindkét oldalát. A paradicsom héját hámozd le és vágd fel apró kockára majd készítsd el a párolt rizst.
Két-három evőkanál olajon a megtisztított, finomra aprított hagymát és a zúzott fokhagymát fonnyasztd meg, add hozzá a paradicsomkockákat, az apróra vágott petrezselymet és rövid ideig, kb. 10 percig párold össze. Ha elkészült ízesítsd sóval, borssal és keverd össze a párolt rizzsel.
Egy jénai tálat, vagy tepsit kenj ki olajjal, fektesd rá a padlizsánszeleteket, egy réteg paradicsomos rizst, majd ismét padlizsánt. Legvégül öntsd le sajtos szósszal.
Sajtszósz elkészítése:
5 dkg vajból, 10 dkg lisztből, és 4 dl tejből készíts besamell-szószt, ha kihűlt keverj bele 4 egész tojást.
A rakott padlizsán tetejére morzsold szét a feta sajtot.
Előmelegített sütőbe, alacsony hőfokon 35-40 percig süsd készre.