Hozzávalók:
1-2 kg birkahús
15-20 dkg zsír
3-4 nagyobb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2-2 db paprika
paradicsom
Elkészítés:
A birkapörkölt akkor az igazi, ha a nagyobb kockára vágott hús minden nélkül, a saját levében párolódik, pörkölődik az előzetesen zsírral kikent lábosban(vagy bográcsban). Időnként azonban a lábost (vagy bográcsot) a fülénél fogva meg kell rázni (nem fakanállal kevergetni!) nehogy odaégjen. Fél óra elteltével adható hozzá egy kevés zsírban fonnyasztott, fűszerpaprikával ízesített vöröshagyma, és egy kicsit később 1dl víz, és kb. 1, 5 dl vörösbor. Ekkor érdemes beletenni a karikára vágott paprikát és a kockára vágott paradicsomot is. Majd hagyd, hogy a hús tovább puhuljon, leve pedig besűrűsödjön. Ízlés szerint egy-két korty vörösbor még önthető alá. Elkészültéhez még legalább egy-másfél óra szükséges.
Köretnek leginkább sósvízben főtt burgonya illik hozzá.