Gasztro

Lakodalom van a háznál!

A tavasz beköszöntével szinte minden a szerelemrõl szól. Májustól indul az esküvõi szezon is, s az esemény egyik fõ pillanata: a vacsora. Lakodalom vagy fogadás? Ne ess kétségebe!Komplett menüsor mindkét esetre!





Az esküvőt követő lakodalom sokszor okoz fejtörést a szervezőknek, mivel a változatos és ízletes fogások tálalása mellett az országra jellemző tradíciókat is illik beépíteni az ünnepségbe, már csak azért is, mert ezekhez számos hiedelem, termékenység és gazdagságot növelő népszokás tartozik, amely a világ különböző tájain más és más formában jelenik meg.

Lakodalom vagy fogadás

A násznép vendéglátásának számos formája lehet, amely elsősorban a szervezők pénztárcájától és a meghívandó vendégek számától függ. Ha étteremben foglalunk helyet, akkor általánosságban elmondható, hogy egy háromfogásos vacsora, fejenként, ital nélkül kb. 3000 Ft-ba kerül. Érthető, ha sokan inkább a hagyományos, többszáz fős sátras vidéki lagzik mintájára szerveződő több fogásos, házi süteményes ünnepségeket részesítik előnyben, vagy az egyre divatosabb svédasztalos megoldást, amely



ugyancsak bőséges választékot, lukulluszi lakomát kínál a vendégseregnek. Az utóbbi nagy előnye még, hogy az ifjú pár elkerülheti a kényesen összeállított ültetési rendből adódó tévedéseket, miszerint ismeretlen embereket kényszerítenének órák hosszat egymás mellé. Az állófogadás során a vendégek kötetlenül tudnak jönni-menni, ismerkedni. A fogások elkészítésében – természetesen külső cég igénybevétele mellett, vagy helyett – pedig számíthatunk a lelkes konyhatündérként ismert rokonok, vagy barátok segítő közreműködésére is.


Hagyományos esküvői lakodalom itthon

A lakodalom fő étkezése a vacsora, ahol a hagyományokat követve az ifjú pár egy tányérból eszik, egy pohárból iszik, és külön a számukra készített, jelképes értelmű ételeket fogyasztanak, amelyre a vőfély versei hívják fel a vendégek figyelmét.
Az ilyen lagzikon az első étel általában valamilyen húsleves (gyakori a kakas





Hagyományos menüsor

• Újházi tyúkhúsleves
• Birkapörkölt
• Hólabda

vagy tyúkleves), majd paprikás, sült, vagy rántott hús és töltött káposzta következik. A vacsorát kalács, vagy kelt tészta, rétes és számos házilag készült édesség egészítik ki. Hozzá házi készítésű bort, pálinkát és üdítőt isznak. A menyasszonyi torta íze az élet édességét, kerekségével az élet teljességét, a termékenységet szimbolizálja. Az ifjú pár a tortát közösen felvágja (aki a tortakésen a kezét felülre és kívülre helyezi, azé lesz az irányító szerep), majd az első szeletből megetetik egymást, így fejezik ki, hogy ebben a kapcsolatban minden jót meg fognak osztani egymással.







Mi kerüljön a svédasztalra?

Az állófogadásos vacsoránál tekintettel kell lenni arra, hogy a vendégek többségénél a tányér kézben marad, vagyis ajánlatos kerülni a késsel és villával






Receptek svédasztalra

• Húsos palacsinta
• Báránygerinc zöldfűszerkéregben
• Dobostorta


 

fogyasztható ételeket. A menü összeállításánál viszont rugalmasak lehetünk és a hagyományos hidegkonyhát (kaszinótojás, jércemell-, francia, tonhal saláta, stb.), a meleg ételekkel, a majonézes és ecetes salátákat a párolt zöldséggel tetszés szerint variálhatjuk. Egy ilyen terítéken jól mutatnak még a pácolt, füstölt húsok, pástétomok, különböző magvas, rozsos pékáruk, kompótok is.





Újházi tyúkleves





Hozzávalók:

• 1, 5 kg-os tyúk
• 3 szál sárgarépa
• 2 szál petrezselyemgyökér
• fél zeller
• egy fej vöröshagyma
• 2 fej gomba
• 10 dkg zöldborsó
• 10 dkg cérnametélt
• 1 csokor petrezselyem
• só, egész bors

Elkészítés:

A megmosott, megtisztított tyúkot hideg vízben tedd fel főni. A forralás után keletkezett habot kanalazd le a tetejéről, majd tedd bele az egész borsot, sót, egészben a hagymát és a zellert. Lassú tűzön főzd tovább a tyúkot, amíg a húsa teljesen megpuhul. A főzés vége felé add hozzá a karikára vágott répát, petrezselyemgyökeret, zöldborsót és a gombaszeleteket. A cérnametéltet főzd ki külön a levesből kivett kevés lében.
Tálalás előtt csontozd ki a húst s keverd a levesbe. Tetejét meg lehet szórni friss, felaprított petrezselyemmel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top