Hozzávalók:
1, 5 kg-os tyúk
3 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
fél zeller
egy fej vöröshagyma
2 fej gomba
10 dkg zöldborsó
10 dkg cérnametélt
1 csokor petrezselyem
só, egész bors
Elkészítés:
A megmosott, megtisztított tyúkot hideg vízben tedd fel főni. A forralás után keletkezett habot kanalazd le a tetejéről, majd tedd bele az egész borsot, sót, egészben a hagymát és a zellert. Lassú tűzön főzd tovább a tyúkot, amíg a húsa teljesen megpuhul. A főzés vége felé add hozzá a karikára vágott répát, petrezselyemgyökeret, zöldborsót és a gombaszeleteket. A cérnametéltet főzd ki külön a levesből kivett kevés lében.
Tálalás előtt csontozd ki a húst s keverd a levesbe. Tetejét meg lehet szórni friss, felaprított petrezselyemmel.