nlc.hu
Gasztro
Fel a kosárral!

Fel a kosárral!

Mosolygós paradicsomok, illatozó gyümölcsök, forgatag, s a végén hõsnõ önmagunk megajándékozása egy csokor tulipánnal. Nem hangulatosabb, mint a szupermarketek neonfényében egymás sarkát taposni?

Fény utcai / Fillér utcai piac

Általános leírás

A piac a II. kerületben, a Lövőház utca, Fény u. és Retek u. által határolt területen, a főváros egyik nyüzsgő, mozgalmas részén helyezkedik el, a Moszkva tér közelében és a Mammut Bevásárlóközpont háta mögött.
A piacot 1998-ban átépítették és ötszintesre (mélygarázzsal együtt) bővítették. Az öt szintből három – igazodva a hely földrajzi adottságaihoz – földszinti bejárattal rendelkezik: megközelíthető a Lövőház utcából, a Fény utcából és a Retek utcából is. Az emeletek között nagyon jó az átjárhatóság: lépcső és mozgólépcső között választhatunk, a személylift és a közlekedők kialakítása mozgássérültek számára is lehetővé teszi a vásárlást.
Az állandó üzletek mellett az egyes emeletek közepe tájékán az őstermelők is megtalálhatók, akik napi-, heti-, vagy havijegy ellenében pultjaikról árusíthatják a juhtúrót, idényzöldséget, házi készítésű mézet.

Ízelítő az egyes szintek, emeletek üzleteiből:

• mélygarázs
• I. szinten (Lövőház utcai bejárat) kisebb üzletek: ruházati boltok, étkezdék
• II. szinten (Fény utca irányából) a kisebb kereskedelmi boltok (fűszerbolt, gyógynövény, ajándékbolt, virágüzlet stb.) mellettmár OTP, nagy élelmiszer-áruház és lottózó is található,
• III. szint (Retek utcai bejárattal) és a IV.szint látja el a klasszikus piaci funkciókat, bérelt üzleteivel (zöldségesek, hús-hentesáruk, baromfiüzletek, pékségek, hal és vad bolt, teasüteményes stb.) és őstermelőivel.

Története

A mintegy százéves budai piacot 1998-ban átalakították, ezzel végérvényesen megszüntetve a régi kofás-alkudozós vásári-piaci hangulatot. A csaknem 20 ezer négyzetméteren, négy szinten (plusz a mélygarázs) mintegy 180 üzlet található.

Árukínálata

A zöldség-gyümölcs árusok készlete a hazai idénytermékektől az import árukig terjed: nagyjából azonos árkategóriában (pl. banán 298, eper 580 Ft, mandarin 180 -240 Ft).
Az őstermelőknél házi mézet, idényzöldséget (sóska, spenót kb. 300.- Ft-ért),




Megközelíthetőség
1024 Budapest, Lövőház utca 12. Telefon: 345-4101, 345-4105
4-es, 6-os villamos Széna téri megállója, 2-es metró, 18-as, 56-os, 61-es villamos Moszkva téri megállója.
Nyitvatartás:
Hétfőtől – péntekig, a piac szintje: 6.00-18.00
szombaton: 6.00-14.00
vasárnap: egyedi nyitvatartás
aszalt gyümölcsöt kaphatunk.
A III. és a IV. szinten több halasbolt is működik igen nagy választékban: megtalálhatók a jelentősebb halfajták, mint a keszeg, tonhal, sügér, lazac, busa. (pisztráng 1200.-/kg, hekk 980.-/kg)
A felsőbb szinten található mangalicabolt talán az egész budai oldalon ritkaságnak számít; a koleszterinszegény, egészséges ősi magyar zsírsertés húsa – sajnos – még nem gyakori jelenség piacainkon. (Mangalica comb: 1590.-/kg, mangalica szűzérme: 2490 .- / kg.)
Különlegesség: a II. szinten található Ezerfűszerbolt, ahol elsősorban egzotikus és hazai fűszereket és különleges keleti szószokat, reformtáplálkozáshoz nélkülözhetetlen magvakat, őrleményeket vásárolhatunk.
Hiányosság: hogy nincs ellenőrzött, bevizsgált biotermék-árusítás.








Vásárcsarnok/Nagycsarnok

Általános leírás

A hely szellemének megfelelően üzletek sokasága várja a vásárlókat az alagsorban és a földszinten egyaránt. A friss zöldség- és gyümölcsárusok mellett péksüteményeket, baromfikészítményeket, henteseket találunk. Nagy a választék aszalt gyümölcsökből és szárított gombákból is. Az emeleten inkább vegyi árukat, háztartási kellékeket és ruházati cikkeket árusító üzletek vannak. A termékek nagyon szépek, ugyanakkor áraikban jelentősen eltérhetnek egymástól, ezért érdemes alaposan körbejárni.

Története

Még 1868. januárjában a városi közgyűlés hozott egy határozatot a piacok átalakításáról és árucsarnok építéséről, mivel a város növekvő igényeit a nyitott piacok már nem tudták ellátni. Ennek eredményeként 1897-ben több más piac,




Megközelíthetőség
1093 Budapest, Vámház körút 1-3. Telefon: 217-0052, 217-6965,
2-es, 47-es, 49-es villamos Fővám téri megállója

Nyitva tartás:
hétfőn: 6.00-17.00,
Keddtől péntekig: 6.00-18.00,
Szombat 6.00-14.00,
Vasárnap: zárva
csarnok mellett (Rákóczi téri, István (ma Klauzál) téri, Bomba (ma Batthyány) téri) a Fővám téren megnyílt Budapest legnagyobb vásárcsarnoka, a Központi Vásárcsarnok.
Itt a mai Szabadság-híd pesti hídfőjénél volt a Fővámház, ahol a Dunán szállított áruk szállítását végezték. A történelmi feljegyzések szerint az első időkben az áruval megrakott uszályok föld alatti csatornákon a Nagycsarnok piactere alá úsztak be.
Az építészetileg is impozáns épületet Percz Samu tervei alapján készítették, amelyet a magyarországi historizmus téglaépítészetének legszebb alkotásaként tartanak azóta is nyilván. A bejárati kapuk neogótikus jegyeket viselnek, a tetőt a Zsolnay gyár színes épületkerámiái fedik.
1977-ben az épülétet műemlékké nyilvánították, 1994-ben pedig felújították.

Árukínálata

Az egészséges táplálkozás hívei minden héten szerdán és pénteken, a Csarnok elkülönített részében (hátul) biopiacot találnak. Itt ellenőrzött, vegyszermentes zöldségekhez, gyümölcsökhöz és tejtermékekhez lehet hozzájutni.
Sokak által kedvelt és gyakran látogatott hely az alagsorban található Ázsia Bolt, ahol szinte minden olyan hozzávalót (fűszert, mártást, üvegtésztát, sőt még mozsarat vagy wokot is) megtalálunk, amely egy keleti étel elkészítéséhez szükséges. Itt olyan termékek is beszerezhetők (pl. különleges tea, Ovomaltine kakaó, süteménydíszítő csokoládék, cukorkák stb.), amelyek más magyarországi üzletekben még nem igazán vannak jelen.







Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top