Hozzávalók:
25 dkg margarin
40 dkg liszt
1 egész tojás
1 tojás sárgája
3-4 evőkanál tejföl
15+10 dkg reszelt trappista sajt
20 dkg sonka
só, bors
A nem túl kemény margarint morzsold el a liszttel, add hozzá a 15 dekányi reszelt sajtot, a tojás sárgáját és az egész tojást. Ízesítsd sóval, borssal és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapj. Formázd cipóvá és legalább fél napig pihentesd a hűtőszekrényben.
Később, belisztezett deszkán nyújtsd vékony (kb. 0,5 cm) lappá és vágj belőle háromszög alakú formákat. A sonkát vágd fel apró kockára, vagy le is darálhatod és keverd össze a maradék (10 dkg) reszelt sajjtal. Egy-egy evőkanálnyit halmozz a tészta hosszabbik aljára, majd innen kezd feltekerni kifli vagy croissant alakúra. Helyezd sütőpapírral kibélelt sütőlapra, tetejüket kend meg olvasztott vajjal és 180 fokon kb. 15-20 percig süsd aranysárgára.