Ami jó, az valószínűleg hizlal vagy ártalmas. De nem csak emiatt fontos megnézni, hogy mi kerül a bevásárlókosárba. Tartós és féltartós életünkben beazonosíthatatlan állományjavítókkal, mesterséges adalékanyagokkal vagy szinezékekkel felturbózott termékek csábítanak el nap mint nap mindannyiunkat. Nehéz ellenállni, és néha nem is tudunk, hiszen nincs választási lehetőségünk.
Az egyre népszerűbb egészséges életmódot követő, fittness-wellnes őrületnek azért vannak jó oldalai is, mert ennek révén a piacokon egyre másra jelentek meg a bio és egészséges élelmiszerek, és újra felfedezhettük a méltatlanul elfeledett gyümölcsöket, zöldségeket és a bennük rejlő gyógyítót.
Napjaink legnagyobb sztárja a cékla. Nemcsak gyönyörű húsos mélybordó színével, de múltjával is kiérdemli ezt a titulust. Már az aztékok is használták ezt a jellegzetes színű répafélét, hiszen ezzel gyógyították a máj és gyomorpanaszokat, vagy erősítették a betegeket időseket és a növésben lévő gyermekek szervezetét. A magyar népi gyógyászat a nátha és influenza legfőbb ellenszereként használta, de ma már tudjuk, hogy szerteágazó gyógyhatását a vitamin és ásványianyag tartalmának is köszönheti, hiszen igen gazdag káliumban, nátriumban, vasban, kénben és kimagasló antioxidáns hatású.
Az ízek és az élmény persze a régi, akár az epres, akár a vaníliás vagy a csokis, esetleg a diós ínyencségekre szomjazunk, csak a kisördögöt száműztük.
Mostantól a jégkrém bár ugyanolyan finom maradt, cseppet sem ártalmas, sőt, azokon a tikkasztó nyári napokon tehetünk egy édes-élvezetes lépést az egészségünkért.
Még több érdekesség a honlapon! »