Gasztro

Hello Leó!

A legjobb barátom Leó. Vidám fickó, a társaság motorja, mindenki kedvence. Jó pár nyarat lógtunk már át együtt, minden buliban benne volt, egyet kivéve.

Sosem jött el a forró nyáron egyre sűrűsödő, már-már rituálénak számító jégkrém-partikra. Na, nem önszántából… Leó cukorbeteg.

Barátságunk kezdetén nem értettem, hogy a jó kedélyű Leónak miért hervad le fokozatosan az arcáról a mosoly, miközben egyre jobb az idő, vagy már tombol is a nyár, a szoknyák egyre rövidebbek, és zsibong a strand. Aztán mesélt a betegségéről, és én is átéreztem tehetetlen dühét.
Télen még csak-csak ellenáll a kísértésnek, hiszen a boltok polcain ma már hatalmas a választék a cukormentes csokikból, süteményekből, apró nyalánkságokból. De nyár jégkrém nélkül?!
Nincs! Egyszerűen nem létezik olyan, amiből én is ehetnék. Csak egy felet, vagy egy falatot! – kesergett gyakran, amikor az aktuális kalóriabombát jégkrémből próbálta magához venni a kitikkadt társaság. Leo ilyenkor szomorúan elballagott, nézni sem bírta.








A diabétesz komoly dolog, nem lehet félvállról venni. Alattomosan alakul ki, aztán már nincs visszaút. Lehet, hogy egyszerű bőrpírral, vagy viszketéssel jelentkezik, vagy állandó gyötrő szomjúságot okoz. Láthatatlanul károsíthatja a vesét, ideggyulladást okozhat, legrosszabb esetben beállhat a kóma. Leónál ezek a tünetek nem jelentkeztek, ő egyre csak evett, miközben fogyott. Eleinte még tetszett is neki a karcsú-megújult Leó. Később már nem. Az orvos egy egyszerű vizsgálatot követően kimondta: cukorbetegség. Szerencsére kezelhető, gyógyszerrrel, vagy egyszerű kalóriaszámlálós diétával. Leó megnyugodott.

Nyárig. Aztán szembesült a gyötrő kínnal: ezután nincs jégkrém!? Soha többé?
Tegnap láttam Leót a strandon. Ült a kockás pléd közepén, körülötte a nagy társaság szájtátva hallgatta újabb hihetetlen „igaz” történetét. Ő meg csak mesélt és mesélt, és hadonászott, kezében egy jégkrémmel. Azt hittem, nem látok jól. Látva döbbenetemet, egyből magyarázattal is szolgált. Engedd meg, hogy bemutassam druszámat: Ő Leó !És már repült is felém egy újabb jégkrém a hűtőtáskából. Nincs benne mesterséges színezék, sem cukor, csak fruktóz és édesítőszer. Csak nekünk, az egyetlen! – lelkendezett a barátom. Megkóstoltam: jeges finomság, ugyanolyan élmény. Meggyőzőtt. Imádom.
Leo újra a régi . Tudja, hogy mitől döglik a légy. Tudja? Tudják. A barátom barátja az én barátom is. Nézve a két édes jó cimborámat megnyugodtam, mostantól mindehova velünk jöhet!

Látogass el a honlapra! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top