Gasztro

Pehelykönnyû egészség

Sokan „csak” az ízük kedvéért fogyasztanak reggelizõpelyheket – vagy például azért, mert a folyamatosan bõvülõ választék miatt szinte lehetetlen megunni õket. Tiszta szerencse, hogy mindezek mellett még hasznosak is szervezetünknek.

Cikkünkben sorra vesszük a legfontosabb előnyöket.






A praktikus és finom gabonapelyhek két olyan problémát is orvosolnak, amely rendszerint hátráltatja a tápláló reggeli elfogyasztását: egyrészt a nagy reggeli rohanásban is pillanatok alatt kész vannak, másrészt a gyerekek számára is vonzó ízekben és formában kerülnek forgalomba, így a legkisebbek is szeretik őket. Nem mellékes az sem, hogy ezeket a pelyheket általában tejjel fogyasztjuk, így – a termékekben amúgy megtalálható más elemek mellett – nagyban hozzájárulnak az egészséges kalciumbeviteli szint eléréséhez is.

Egy csaknem 5000 fős francia kutatás is bizonyította, hogy a reggelizőpelyhen élők kalcium-, magnézium-, vas-, B1-, B2-, B6-vitamin-, folsav- és rostbevitele nagyobb volt azokénál, akik nem, vagy csak alkalmanként ettek gabonapelyhet – miközben a testtömeg-indexük, valamint a derék-csípő hányadosuk alacsonyabbnak bizonyult. Egy másik, több mint 1000 diák részvételével végzett vizsgálat szerint a kihagyók körében kevesebb embernek volt megfelelő kalória-, fehérje-, A-, D-, E-, C-vitamin, thiamin-, riboflavin-, niacin-, és vas bevitele – hogy csak a legfontosabbakat említsük. A Nestlé gabonapelyheket számos létfontosságú tápanyaggal – B-vitaminokkal, C-vitaminnal, E-vitaminnal, kalciummal, folsavval és vassal – dúsítják, így az átlagnál nagyobb arányban járulnak hozzá a szükséges tápanyagbevitelhez.

Magyarország lakosságának többsége, különösképpen a gyermekek, nem jutnak megfelelő mennyiségű rosthoz: gyümölcs, zöldség valamint teljes kiőrlésű gabona fogyasztással a megfelelő szint könnyedén tartható lenne, ezáltal is segítve a vastagbéldaganat megelőzésében.

Sokakat elbizonytalanít, hogy a legtöbb reggelizőpehely – például azért, hogy a gyerekek szívesebben kanalazzák – cukrot is tartalmaz. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni egy dolgot: az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA), és számos más szervezet kutatásai is megerősítették, hogy a mérsékelt cukorfogyasztás nem káros az egészségre. Az optimális napi energiabevitel kb. 2500 kalória. Az ajánlások szerint ennek mintegy 50 százalékát kell fedezni szénhidrátokból, a másik 50% a zsírokból és fehérjékből származik – tehát a szénhidrátból származó energia bevitele ideális esetben kb. 1250 kcal naponta. Ennek optimális esetben 10 százaléknál nem nagyobb része a hozzáadott cukor – azaz 125 kcal-ból „gazdálkodhatunk”.
1g cukor = 4,18 kalóriát tartalmaz, tehát a napi cukorfogyasztást 30 g alatt érdemes tartani. Egy adag gabonapehely 11-17 g cukrot tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 30-55 százaléka – ez azt jelenti, hogy ha csak reggelire eszünk ilyet (mint azt a kutatások szerint a legtöbb reggelizőpehely-fogyasztó teszi), és nem nassolgatunk a későbbiekben, az optimális szint tartható.

Napjainkban minden tizedik magyar fiatal túlsúlyos – az Egyesült Államokban pedig már a súlyproblémákkal küzdők alkotják a többséget. Ezért nem meglepő, hogy több kutatás is a reggelizőpelyhek testsúlyra vonatkozó hatását vizsgálta. A kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy rendszeres fogyasztásuk csökkenti a túlsúly veszélyét: a teljes kiőrlésű gabonafélék napi adagjának 40 g-os növelése például 0,49 kg-os testsúlycsökkenést eredményezett. Az is kiderült, hogy a reggelizőpelyhet gyakran fogyasztó nők átlagosan 4, a férfiak pedig 6 kilóval kisebb súlyúak, mint azok, akik nem fogyasztanak ilyesmit. Az okok között szerepel, hogy a reggelizés önmagában is csökkenti az elhízás veszélyét: a nap első étkezését kihagyók átlagos testtömeg-indexe magasabb, reggeliző társaikénál, s persze a reggelizőpelyheket fogyasztóké alacsonyabb a zsírosabb reggelit preferálók értékénél is.

Az adatok pontos forrásait – egyéb, a témával kapcsolatos információk és érdekességek mellett – a reggelizz.hu oldalon találhatod meg.


Ki az a szerencsés, aki igénybe veheti a 200 000 Ft értékű utazási utalványt? Akár Te is lehetsz az! A nyereményjáték 2006. július 9-ig tart, érdemes tehát regisztrálni és kipróbálni a 14 napos menüt. 30 db NESTLÉ Fitness ajándékcsomag szintén gazdára vár még!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top