Gasztro

Õszintén a spárgáról

A spárgaszezon hallatán többen emlékezni fognak Bridget Jones kékszínû levesére, akadnak majd fanyalgók is, mert még sohasem kóstolták, és lesznek olyanok, akiknek felcsillan a szeme, mert elérkezett a franciásan könnyed spárgacsemegék ideje.

Tagadhatalan, hogy ma már én is az utóbbiak közé tartozom, bár első találkozásom a spárgával egy balul végződő zacskós levessel kezdődött. Majd








 Variációk spárgára

Cukkínis-spárgás spagetti
Spárga sajtos-tejfölös mártással
Spárgafőzelék
Rakott spárga
Zöldspárga saláta


hosszú évek felejteni akarása után egy ízletes sonkatekercsbe göngyölt, sajtos besamellel leöntött spárgakompozíció végképp elindított a spárgahívők útja felé, ahol a krémlevesen és a sonkatekercses változatán kívül a tésztafélék, a rizottók, a különbőző mártások, saláták és főzelékek spárgával dúsított, ízletes és kalóriaszegény (!) ételek tárháza várt.







A tápláló


A Földközi-tenger vidékének egyik legnépszerűbb növénye, amelynek mintegy 8-10 fajtája ismeretes. Étkezésre főleg a fiatalabb hajtásait használjuk, nálunk a zöld és a sárga színű, zsengébb import változata a legelterjedtebb, bár sajnos akad közöttük szárazabb, fás állagú. Az kevésbé köztudott, hogy már itthon is termesztenek spárgát, méghozzá többnyire a sárga színű, ducibb, zamatosabb változatot. Igen magas a tápértéke, tartalmaz
• kalciumot
• foszfort, vasat
• nitrátot, folsavat
• A és C vitamint.





 Fogyókúrázóknak, diétázóknak igazán kincs ez az étel, mivel magas a tápértéke, ugyanakkor kevésbé hízlal. Főzés közben azonban sokat veszíthet vitamintartalmából.







A gyógyító



Lúgosító hatása miatt segít helyreállítani a vér sav-lúg bázis egyensúlyát. Jelentős gyógyhatást fejt ki a májra, tisztítja a vesét, nyers ivóléként fogyasztva pedig vízhajtó hatást érhetünk el vele.

Amit a spárga elkészítéséről tudni kell

A spárgát nem elég csak megmosni, hanem meg is kell hámozni. Ehhez jó segítséget nyújthat egy krumpli-, vagy zöldséghámozó; 1-2 mm-es réteget húzzunk le a spárga fás végétől felfelé, a fej irányába haladva. A megtisztított spárgát többször cserélt, hideg vízben mossuk át. Ha a vége túlzottan fás lenne, vágjunk le egy-két centiméternyit belőle. Az öttömösi spárga eleve jó duci, ez a vastagabb változat az úgynevezett szólóspárga, amelyből többek között olyan vitaminokban gazdag ételkülönlegességeket készíthetünk, mint a spárgasaláta, rakott vagy sonkatekercsbe göngyölt spárga, stb. A vékonyabb szárakat inkább levesben érdemes felhasználni, majd főzés után pürésíteni.
A spárgát bő, enyhén sózott és cukrozott, forrásban lévő vízben ajánlatos megfőzni, de ügyelni kell arra, hogy a maximum főzési idő ne legyen több 15 percnél, mert a spárga puhára főzve könnyen széteshet.







Öttömösi Spárgafesztivál
(2006. június 2-3.)




Öttömös legfőbb mezőgazdasági terméke a spárga. A faluban több család megélhetése is ettől az idényzöldségtől függ, éppen ezért mindig megadják a módját annak, hogy a spárgaidényt méltóképpen ünnepelhessék meg. A korábbi Spárganap Spárgabállá, majd Spárgafesztivállá nőtte ki magát, ahol a helyieknek lehetőségük van arra, hogy bemutassák a spárga számtalan elkészítési módját. Az elkészült ételeket zsűri értékeli, aztán a nagyérdemű közönség is megkóstolhatja őket.
A gasztroprogram mellett különböző kulturális és sportesemények is szererepelnek, de a spárgatermesztésről is hallhatunk érdekes előadást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top