Gasztro

Jegestea öt perc alatt

Inni mindig kell. Habár a gyártók elhalmoznak minket izgalmasabbnál izgalmasabban hangzó fantázianevû üdítõkkel, de taláhatunk ennél takarékosabb és egészségesebb megoldást is szomjunk oltására.





Gyerekkoromban a nagymamámnál mindig „jegestea” volt az asztalon. Akkor ugyan még nem hívták így, és kereskedelmi forgalomban sem volt, de a nagymamám már akkor diktálta divatot. Klasszkius Lipton teát főzött, és pontosan tudta, hogy a kis asztali kancsónkba hány kupak citromlé és hány kanál cukor




Jegestea öt perc alatt
1,5 liter teához

A filtereket leforrázom kb. 1,5 deci vízzel, és hagyom kiázni. Az így létrejött koncentrátumot ízesítem, majd jéghideg vízhez öntöm. Szükség szerint utánaízesítek, majd jól összerázom.
Azonnal fogyasztható!






Hűsítő ízkavalkád

Citromvarázs
Vérnarancsos csoda
Mentás fekete
Gyömbértea
Ezeregyéjszaka

dukál, hogy mindig ugyazt a kellmes ízt kapja az egész család. Volt is rettentő felháborodás, és gyermekszájak lefelé görbülése, mikor elfogyott.
Az egyetemi évek alatt találtam vissza ehhez az igen könyen elkészíthető frissítőhöz.
Az első problémám az volt, hogy nyáron a tea márpedig hidegen jó, de amíg lehűl, vagy egyáltalán berakhatom a hűtőbe, hogy ne olvasszam le az egész rendszert, bizony idő kell. Az meg nekem nincs, lévén türelmetlen típus, tehát valamit ki kell találni.
A megoldás adta magát. Azt gondoltam, ha mindenből van koncentrátum (szörp, öblítő, aroma), miért ne csinálhatnék a teából is azt?



Tehát kísérletezni kezdtem, mennyi az a legkevesbb víz, amiben még ki tud ázni a tea.
Később egyébként egetrázó találmányomat meg is találtam, tudományosan lengyel teának hívják egy helyütt és létezik.
Tehát az egyszerű trükk: a teát nagyon kevés vízzel forrázom le, mintegy tea-szörpöt képezve, majd felöntöm jéghideg vízzel, és tetszés szerint ízesítem.
Azonnal fogyasztható, és tényleg 10 perc alatt elkészül, tokkal, vonóval.
A következő kreatív terep az ízek játéka. Fekete vagy herba? Nyugtató vagy frissítő? Végtelen játék a lehetőségekkel.
Maradhatunk a klasszikus fekete teánál, de ha este is szeretnénk fogyasztani hűsítő nedűnket, érdemes kipróbálni egy-két koffeinmentes variációt is.









Az adagok 1,5 liter teához értendők:

4 filter Lipton hársfa-citrom
2 filter citromfű


A citromfüvet természetesen frissen szedett levelekkel is készíthetjük. Akkor kb. 10-12 nagyobb levélre van szükségünk. A citromfű nyugtató hatású, fogyasztása délutánra, estére javasolt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top