16 dkg darált mandula 4 szelet fehér kenyér, héj nélkül (kb.12 dkg) 2 fokhagymagerezd, apróra vágva 4 ek sherry ecet 1 dl jó minőségű olívaolaj 1 l hideg víz só, fehérbors szőlő, pirított mandula Elkészítés: A kenyérszeletekről levágjuk a héjukat, a belét hideg vízbe áztatjuk és jól kinyomkodjuk. Aprítógépbe tesszük a kinyomkodott kenyeret, a darált mandulát, a felaprított fokhagymát, 2 evőkanál olívaolajat és 2 dl hideg vizet. A hozzávalókat pürésítjük egy nagyon sűrű pasztát kapunk. Ehhez fokozatosan hozzáöntjük a többi olívaolajat, vizet és a sherry ecetet. Sózzuk, borsozzuk és amennyiben szükséges, ízlés szerint több sherry ecetet adunk hozzá. Sűrű, krémes, különleges ízű leves, amelyet előre is elkészíthetünk. A tetejét pirított mandulaforgácsokkal díszítjük és szőlőszemeket kínálunk mellé. |