Hozzávalók 4 személyre:
½ kg paradicsom
2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
1 fej vöröshagyma, cikkelyekre vágva
olívaolaj
marék friss bazsalikom (10-12 nagy levél)
1,5 ek cukor (+ az ízesítéshez 1-2 ek)
6 dl húsleves
só, bors
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220C fokra (gáz 7-es fokozat).
A paradicsomokat keresztben félbevágjuk és egy alufóliával bélelt tepsire helyezzük vágott felükkel felfelé. A fokhagymagerezdeket egészen vékonyra szeleteljük és a paradicsomok tetejére szórjuk. A hagymát nagyobb darabokra vágjuk és a paradicsomok körül elrendezzük. Az egészet meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, a paradicsomok tetejét megszórjuk cukorral. 25 percig sütjük. Aprítógépbe, vagy turmixgépbe tesszük a sült paradicsomokat, ráöntjük a húslevest és összeturmixoljuk. Aki akarja, átpaszírozhatja. Összerottyantjuk tűzön, sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint 1-2 ek cukorral kerekítjük. A bazsalikomleveleket vékony csíkokra vágjuk és beledobjuk a levesbe. Langyosan és teljesen lehűtve is nagyon finom. Kínálhatunk mellé fokhagymás pirítóst, krutont, díszíthetjük mozarellás, koktélparadicsomos nyárssal.