A magyar konyha kétségkívül legjellegzetesebb, nemzetközileg azonban kevésbé ismert és népszerű csodái közé tartoznak a nyári szezonális gyümölcslevesek. A tejfölös, joghurtos, édeskés, savanykás jéghideg remekművek a nyári repertoár nélkülözhetetlen szereplői. De van ám Élet a meggylevesen túl is
Ajoblanco andalúz fehér gazpacho |
Képzeljük el, amint egy forró nyári nap után az egész napos balatoni strandolás
A hideg levesek persze legyenek gyorsan és egyszerűen összedobhatóak, könnyűek, egészségesek, a bikiniszezonra való tekintettel (meg egyébként is) viszonylag kalóriabarátok, ugyanakkor ízesek, laktatóak és tartalmasak (Utóbbi szembetűnő ellentmondás feloldása persze valljuk be nem egyszerű feladat). Olyan hozzávalókból készüljenek, amelyek a nyári hónapokban könnyen beszerezhetőek és természetesen legyenek gyönyörűek is, hiszen először a szemünkkel eszünk. Fogyasztásukkor lehetőleg ne kerítse az embert hatalmába olyan frusztráló érzés, mintha egy tál paradicsomlevet, vagy kefírt kanalazgatna, mert az határozottan veszélyeztetné a derűs, nyári jókedvet.