Gasztro

Tûzpiros éden

Gömbölyû, mosolygós, piros és zamatos. Eper és málna a nyár két sztárgyümölcse. Levesbe, bóléba, szárnyashoz, mindenhez és mindenbe, ami finom...A csábítás természetes íze...





Május óta dúskálhatunk az illatos, hatalmas epercsodákban és lassan, a megszokott érési idejétől megkésve ugyan, de elérkezik a málna szezonja is.

Vitamingolyók

Amellett, hogy ízletes, finom gyümölcsökről van szó, – kevésbé köztudott róluk, hogy a természet egészségmegőrző patikájában is megállják a helyüket. Tűzpiros látványuk szinte energetizál, gyümölcshúsuk gazdag táptalajt biztosítanak a különböző vitaminoknak, különösen jelentős bennük a C-vitamin tartalom, ami jót tesz a téli hónapok után friss gyümölcsökben szűkölködő szervezetünknek.
Az eper vérkeringést serkentő, méregtelenítő folyamatokat indíthat el, és jelentősen csökkenti a szívbetegségek, az agyérelmeszesedés és a rákos betegségek kialakulásának lehetőséget. Ráadásul nem elhanyagolható bőrápoló, és fiatalító hatása sem. (Már napi egy maréknyi eper elfogyasztása segít a bőr rugalmasságának megőrzésében). Remek vírusölő, hatékonyan véd például a herpesz vírusa ellen, jót tesz a májbajokra, és az eperben található pektin csökkenti a vér koleszterin szintjét.







Pulykemell  málnaszószban
Málnakehely
Málnatorta
Eperkrémleves
Epres bólé











Kiütésveszély


Gyerekeknél azonban óvatosan kell adagolni az epret, mivel az érzékenyebbek bőrén, már néhány szemtől csaláncsípéshez hasonló kiütések keletkezhet. Ilyenkor érdemes gyorssegélyként egy kalciumos pezsgőtablettát itatni a kis pácienssel. Az eperallergia elvileg kinőhető, tehát érdemes évente, kis mennyiséggel újra próbálkozni.

A vérbő málna

Az eperhez hasonlóan a málna is kitűnő vértisztító szer, de túlfogyasztása a női nemi szervekben vérbőséget okozhat, izgató hatást okozva ezzel. Kiemelkedően magas fehérjetartalma miatt azonban a fiatal korosztály szervezetének fontos építőeleme. Jelentős mennyiségű cukrot, szerves savakat, C-, B1-, B2-vitamint tartalmaz.
Frissen fogyasztva, lehűtve a legkitűnőbb, de hűtőszekrényben, fedő nélkül még egy-két napig eltartható, utána viszont vigyázni kell, mert gyorsan megpenészedik.





Miért igyunk málnalevél teát?

A népi gyógyászat a málnalevél tea fogyasztását, mint ősi kismama gyógynövényt, különösen ajánlja a 36. hetet betöltött várandósok részére, mivel napi két csésze fogyasztásával javulhat a méh izomtónusa, ezáltal megkönnyíthető a vajúdás. De hatékonyan fogyaszthatják azok is, akiknek vese vagy hólyagbántalmuk van. Izzasztó hatása miatt meghűléses betegségek kezelésére is használható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top