Hogyan varázsoljunk tökéletes vendégváró falatokat 15 perc alatt?
1. Vásároljunk és hűtsünk be néhány üveg pezsgőt és finom, könnyű bort.
2. Tekintsük át a hűtőszekrényünk és a kamránk tartalmát: az előbbiben találtakat dobjuk az aprítógépbe, pürésítsük, halmozzuk szép tálkákba, az utóbbi kincseit rendezzük el szépen tálcákon, díszítsük, és voilá, kész a terülj, terülj asztalkám.
3. Dőljünk hátra, élvezzük az elismerő szavakat – és nyugodtan áruljuk el a titkos recepteket.
Diós-bazsalikomos sült paprikakrém |
Ha létezik olyan fogás, amely igazán multifunkcionálisan, alkalomtól és helyzettől függően rengeteg féle formában bevethető, akkor a különleges, változatos szendvicskrémek mindenképpen dobogós helyen szerepelnek. Talán ne is nevezzük őket szendvicskrémnek, az olyan idejétmúlt – hol vannak már a májkrémes, tojáskrémes, szardíniás szendvicsek -, a finom, izgalmas, könnyű, zöldséges-krémes kencék akár mártogatóként, vagy zöldségekbe töltve is hamar nagy kedvencekké válnak. (Vészhelyzet esetén férfitársainknak még mindig biztosíthatunk néhány szeletke szalámit vagy sonkát..)
Akár a reggeli friss zsömléhez szeretnénk valami különlegesebbel meglepni a családot, akár gyerekeknek próbálunk becsempészni uzsonnájukba észrevétlenül némi vitamint, akár csajos bulin kínálunk sok-sok egészséges, fogyókúrás nyers nyuszizöldséget különleges mártogatókkal, akár egy piknikre vagy kerti party-ra készülünk, a krémek mindig remek, gyors mentő ötletnek bizonyulnak.
Halmozzuk a kencéket mutatós tálkákba, díszítsük fel, és kínáljunk melléjük pirítóst, pitát, nachost. Szeleteljünk fel nyers uborkát, sárgarépát, paprikát és mártogassunk. Kenjük tortillára, tekerjük fel, és szeleteljük mutatós, falatnyi karikákra. Töltsük leveles tésztából (muffin tepsiben) sütött mini kosárkákba, vagy kivájt zöldségekbe. Vagy egész egyszerűen kenjük egy friss, ropogós kiflire, és élvezzük.
Az ismert és közkedvelt, ma már szinte minden étterem étlapján szereplő kencék, pl. a padlizsánkrém vagy tonhalkrém mellett egyre népszerűbbek egzotikusabb társaik is, mint a mexikói avokádókrém, a guacamole, vagy a csicseriborsóból és tahiniből (szezámkrém) készülő közel-keleti hummusz.
A lehetőségek tárháza szinte végtelen, hagyjuk szárnyalni a kreativitásunkat és fantáziánkat, kísérletezzünk bátran.
Diós-bazsalikomos sült paprikakrém
• 4 piros kaliforniai paprika, megsütve Elkészítés: |