Gasztro

Szendvicskrémek minden idõben

Fáradtan esünk haza a munkából, nincs kedvünk a vágódeszka ördögévé válni? Vagy épp vendégeket várunk és semmi ötlet? Kiválóak ilyenkor különbözõ szendvicskrémek, kenyérrel, anélkül. Minden alkalomra!

Hogyan varázsoljunk tökéletes vendégváró falatokat 15 perc alatt?
 
1. Vásároljunk és hűtsünk be néhány üveg pezsgőt és finom, könnyű bort.
2. Tekintsük át a hűtőszekrényünk és a kamránk tartalmát: az előbbiben találtakat dobjuk az aprítógépbe, pürésítsük, halmozzuk szép tálkákba, az utóbbi kincseit rendezzük el szépen tálcákon, díszítsük, és voilá, kész a terülj, terülj asztalkám.
3. Dőljünk hátra, élvezzük az elismerő szavakat – és nyugodtan áruljuk el a titkos recepteket.

Diós-bazsalikomos sült paprikakrém 
Parmezános sült fokhagymás spenótkrém
Nyári vitaminos zöldséges krémsajt
Hummusz – közel-keleti csicseriborsópüré
Mézes-epres krémsajt

Ha létezik olyan fogás, amely igazán multifunkcionálisan, alkalomtól és helyzettől függően rengeteg féle formában bevethető, akkor a különleges, változatos szendvicskrémek mindenképpen dobogós helyen szerepelnek. Talán ne is nevezzük őket szendvicskrémnek, az olyan idejétmúlt – hol vannak már a májkrémes, tojáskrémes, szardíniás szendvicsek -, a finom, izgalmas, könnyű, zöldséges-krémes kencék akár mártogatóként, vagy zöldségekbe töltve is hamar nagy kedvencekké válnak. (Vészhelyzet esetén férfitársainknak még mindig biztosíthatunk néhány szeletke szalámit vagy sonkát..)

Akár a reggeli friss zsömléhez szeretnénk valami különlegesebbel meglepni a családot, akár gyerekeknek próbálunk becsempészni uzsonnájukba észrevétlenül némi vitamint, akár csajos bulin kínálunk sok-sok egészséges, fogyókúrás nyers nyuszizöldséget különleges mártogatókkal, akár egy piknikre vagy kerti party-ra készülünk, a krémek mindig remek, gyors mentő ötletnek bizonyulnak.

Halmozzuk a kencéket mutatós tálkákba, díszítsük fel, és kínáljunk melléjük pirítóst, pitát, nachost. Szeleteljünk fel nyers uborkát, sárgarépát, paprikát és mártogassunk. Kenjük tortillára, tekerjük fel, és szeleteljük mutatós, falatnyi karikákra. Töltsük leveles tésztából (muffin tepsiben) sütött mini kosárkákba, vagy kivájt zöldségekbe. Vagy egész egyszerűen kenjük egy friss, ropogós kiflire, és élvezzük.

Az ismert és közkedvelt, ma már szinte minden étterem étlapján szereplő kencék, pl. a padlizsánkrém vagy tonhalkrém mellett egyre népszerűbbek egzotikusabb társaik is, mint a mexikói avokádókrém, a guacamole, vagy a csicseriborsóból és tahiniből (szezámkrém) készülő közel-keleti hummusz.
A lehetőségek tárháza szinte végtelen, hagyjuk szárnyalni a kreativitásunkat és fantáziánkat, kísérletezzünk bátran.

Diós-bazsalikomos sült paprikakrém

• 4 piros kaliforniai paprika, megsütve
• 10 dkg darált dió
• 2 tk reszelt citromhéj
• 10-12 szem fekete olajbogyó
• 2 tk olívaolaj
• 10 nagy, friss bazsalikomlevél
• só, bors

Elkészítés:

Először (akár 1-2 nappal előre) előkészítjük a sült paprikákat: a sütőt előmelegítjük a grill vagy legforróbb fokozatra. A paprikákat félbevágjuk, kicsumázzuk, a magokat eltávolítjuk. Egy alufóliával bélelt tepsiben egymás mellé helyezzük őket, vágott felükkel lefelé. A sütőben addig sütjük, amíg teljesen megfeketedik a héjuk. Ekkor egy jénai tálba tesszük őket, amelyet szorosan, teljesen légmentesen lezárunk átlátszó fóliával, majd 15 percre így hagyjuk. Ez idő alatt a paprika összeesik, és a héja simán lehúzhatóvá válik. A meztelen paprikákat hosszú csíkokra vágjuk, pici olívaolajjal meglocsoljuk, és felhasználásig hűtőben tartjuk. A krémhez aprítógépbe tesszük a paprikát, a darált diót, olívaolajat és a reszelt citromhéjat. Sózzuk, borsozzuk és simára pürésítjük. Az olajbogyót és bazsalikomleveleket apróra vágjuk, és a paprikakrémbe keverjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top