Szinte hihetetlen, hogy több ezer éve, amikor még a fagyasztás nem létezett, és az élelmiszerek hűtését földbe vájt vermekben oldották meg, a távol keleten hó-gyümölcspép-fűszer keverékéből már készítettek jeges kását, vagyis sörbetet. Pina Colada sörbet
Görögdinnyés sörbet
Vaníliafagylalt házilag
Jegeskávé
Málnás mascarpone fagylalt
Fagylalt-történet
Az olaszok nemcsak az olcsó és ízletes ostyatölcsérrel egészítették ki eme hűvös nyalánkságot, hanem számos édes-gyümölcsös ízkombinációt adtak a világ inyenceinek. Szerencsére hazánkban is már számos ízletes kézműves fagyi létezik, és a házitündérek fantáziája és bátorsága is kimeríthetetlen az otthoni próbálkozáshoz.
Sokféleképpen készíthetők. A klasszikus eljárás szerint az alap rendszerint befőtt, vagy szárított gyümölcs (amelyet előzetesen meleg vízben kell megpuhítani). A gyümölcsöket szétzúzzák, vagy turmixolják, majd a kisajtolt levét vízzel hígítják, mézzel, porcukorral édesítik. Valamilyen alkohol likőr, pezsgő, bor hozzáadásával teszik még pikánsabbá.
Hozzávalók: 2-3 csésze friss érett szeder málna eper ribizli vegyesen citrom méz Elkészítés: A gyümölcsöket fél citrom levével turmixold össze. Adj hozzá 2-3 evőkanál mézet ízlés szerint és tedd műanyag tálba. Fedővel letakarva, helyezd a mélyhűtőbe, legalább 5 órára. Amikor a széle jegesedni kezd, közepe még kásás turmixold ismét össze egy perc alatt, majd tedd vissza a fagyasztóba. Kiegészíthető még valamilyen idénygyümölccsel (szilva, körte) is. |