Ebben a hónapban, dacolva a tarhonyapirító, banáérlelő, gatyarohasztó meleggel, bevetettük magunkat a konyhába, hogy elkészíthessük batyus összeállításunkat.
Batyulógia
A batyu remek találmány, ugyanis például megkíméljük magunkat a mosogatástól. Felvágjuk, behalmozzuk, befűszerezzük, gondosan lezárjuk, és már mehet is a sütőbe.
Adott idő múlva a halmocskát kiemeljük, teátrálisan felvágjuk, és már a kipárolgó gőzzel lenyűgözzük a bámész sereget. Eközben a hús finomra puhul, tökéletesen átveszi a fűszerek és a mellé halmozott zöldségek ízét, és már tálalhatjuk is.
Intuitív batyuk
Talán a nagy meleg miatt, az akció előtti napon Jani még egy kicsit bizonytalan volt az összeállítást illetően. Azt mondta, kimegy a piacra, és meglátja….
Valahogy egy percig sem aggódtam, mert tudtam, nem lesz probléma, a főzés kicsit olyan mint az írás, kell hozzá ihlet. Ihletszerzésre pedig a piac tökéletes hely. Délután már lelkesen hívott, és sorra ecsetelte, milyen húst miyen fűszerezéssel fogunk elkészíteni. Vett egy csomó zöldséget, és elhatároztuk, alkotni fogunk. Ahogy jön….
Őszintén megvallva, a mostani főzőcske nagyon sikeres volt. Annak ellenére, hogy trópusi időjárási viszonyokat teremtettünk Janival a konyhában, alig bírtuk kivárni, hogy ételmodelljeink végre leszerepeljenek, és rávethessük magunkat az ínycsiklandó falatokra. Miután Jani legkisebb fia is lelkesen tömte a pofijába a lazachusit, s csócsálta az összes hét fogával boldog vigyorral az arcán, azt gondoltuk, olyan nagyot nem tévedhetttünk…
Alimentari dal Biondo Nyitva |
A batyunál nagyon fontos momentum, hogy a batyut légmentesen lezárjuk. Ha ez nem történik meg, akkor az egész szaft kifolyik belőle.
Fogunk 1 jókora alufóliát (kb. 1 cipődoboz nagyságút), középen félbehajtjuk, és így terítjük le. Az egyik oldalon (szabadon választott) feltekeréssel zárjuk. Kicsit hajtunk, megnyomkodjuk, hajtunk megnyomkodjuk. Minimum négyszer. Ha ez megvan, akkor már kész a fél batyu. Ekkor az alapanyagokat a nyitott szájon keresztül bepakoljuk a fóliába, és hajtunk, majd megnyomkodjuk a még nyitott részeket.
+ 1 batyuszabály:
A bort akkor öntsük bele ha a két hosszabbik részt már lezártuk.
És még valami: Köszönjük neked Jamie, hogy megteremteted a batyut
..
Lets BATYU!
Elkészítés: A sütőt felmelegítjük 220 fokra.
A zöldségkeveréket a batyuba halmozzuk, oda is mehet egy kis só, bors. A zöldséghalom tetejére helyezzük a kettévágott csirkemellet. A vajat rámorzsoljuk a tetejére, és rárakjuk a friss oreganót, kakukkfüvet. Ráfacsarjuk a fél citrom levét, és megöntözzük egy kis olívaolajjal. A batyu hosszabbik részét behajtjuk, megnyomkodjuk minimum négyszer. A batyu egyetlen nyitott oldalán beöntjük a bort (ha marad bor azt büszkén elfogyaszthatjuk), és behajtjuk, megnyomkodjuk minimum négyszer, és a batyu zárva.
Kb. 30-35 percig sütjük, ennyi idő elég ahhoz, hogy a kakukkfüves, vajas, fehérboros szaft átjárja a csirkét és a zöldségeket . Ha ügyesek voltunk, akkor a batyu felfújódott. Ha elkészült a batyu, kérj meg mindenkit, hogy üljön le az asztalhoz. Rakd ki a batyut, és egy késsel vágd ki. Ekkor mindenki az asztalra borul, amikor a kicsapódó illatokat megérzi. Jó étvágyat! |