nlc.hu
Gasztro
Janival a konyhában – 2.

Janival a konyhában – 2.

Grillen vagy sütõben, az alufóliabatyu csodálatos találmány. Ebben a hónapban négyféle húst fektettünk két vállra Janival a konyhában... Az eredmény mennyei, mosogatás nuku!








Kezdjünk egy közhellyel, mert bevált… Férfiember szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. Nagy közhely, de igaz. Míg mi, női szeszélyek a melegre való tekintettel elrágcsálunk pár répát – mire a férfiak azt feltételezik, hogy nyulak vagyunk -, vagy holmi diéták okán salátákon vegetálunk, addig bizony a férfiember HÚST akar. Igen, csupa nagybetűvel. Ugyanis ő azzal megy, az neki az üzemanyag. Szaftosan, véresen, tocsogósan. Ez van, kérem. S ha nem akajuk magunkat és környezetünket rántotthússal terrorizálni egy életen át, érdemes kalandozni egy kicsit a húsok és fűszerek világában.
Ebben a hónapban, dacolva a tarhonyapirító, banáérlelő, gatyarohasztó meleggel, bevetettük magunkat a konyhába, hogy elkészíthessük batyus összeállításunkat.






Batyulógia

A batyu remek találmány, ugyanis például megkíméljük magunkat a mosogatástól. Felvágjuk, behalmozzuk, befűszerezzük, gondosan lezárjuk, és már mehet is a sütőbe.
Adott idő múlva a halmocskát kiemeljük, teátrálisan felvágjuk, és már a kipárolgó gőzzel lenyűgözzük a bámész sereget. Eközben a hús finomra puhul, tökéletesen átveszi a fűszerek és a mellé halmozott zöldségek ízét, és már tálalhatjuk is.








Intuitív batyuk

Talán a nagy meleg miatt, az akció előtti napon Jani még egy kicsit bizonytalan volt az összeállítást illetően. Azt mondta, kimegy a piacra, és meglátja….
Valahogy egy percig sem aggódtam, mert tudtam, nem lesz probléma, a főzés kicsit olyan mint az írás, kell hozzá ihlet. Ihletszerzésre pedig a piac tökéletes hely. Délután már lelkesen hívott, és sorra ecsetelte, milyen húst miyen fűszerezéssel fogunk elkészíteni. Vett egy csomó zöldséget, és elhatároztuk, alkotni fogunk. Ahogy jön….






És a konyhában boldogok voltunk. Néztük a csodálatos lazacot, a friss zöldségeket, fűszerket, és belevetettük magunkat előzetes varázslás és rettentő logisztika nélkül. Talán pont ettől volt annyira életszerű, hisz továbbra sem ugráltak körül minket ételstylistok.
Őszintén megvallva, a mostani főzőcske nagyon sikeres volt. Annak ellenére, hogy trópusi időjárási viszonyokat teremtettünk Janival a konyhában, alig bírtuk kivárni, hogy ételmodelljeink végre leszerepeljenek, és rávethessük magunkat az ínycsiklandó falatokra. Miután Jani legkisebb fia is lelkesen tömte a pofijába a lazachusit, s csócsálta az összes hét fogával boldog vigyorral az arcán, azt gondoltuk, olyan nagyot nem tévedhetttünk…










Itt találod Janit:

Alimentari dal Biondo
1037 Montevideo u. 01.


Nyitva
Hétköznap: 9-21h
Szombat: 10-13h







Jani batyutanácsai:

A batyunál nagyon fontos momentum, hogy a batyut légmentesen lezárjuk. Ha ez nem történik meg, akkor az egész szaft kifolyik belőle.
Fogunk 1 jókora alufóliát (kb. 1 cipődoboz nagyságút), középen félbehajtjuk, és így terítjük le. Az egyik oldalon (szabadon választott) feltekeréssel zárjuk. Kicsit hajtunk, megnyomkodjuk, hajtunk megnyomkodjuk. Minimum négyszer. Ha ez megvan, akkor már kész a fél batyu. Ekkor az alapanyagokat a nyitott szájon keresztül bepakoljuk a fóliába, és hajtunk, majd megnyomkodjuk a még nyitott részeket.







+ 1 batyuszabály:
A bort akkor öntsük bele ha a két hosszabbik részt már lezártuk.
És még valami: Köszönjük neked Jamie, hogy megteremteted a batyut…..


Let’s BATYU!













Csirkebatyu


• 1 közepes méretű pipicici
• 1 marék kakukkfű,oregano
• 1 nagy tányér vegyes zöldség (brokkoli, karfiol, zöldborsó, bébi répa)
• nagyobb áruházakban lehet kapni fagyaszott zöldségkeverékeket
• só
• bors
• fél citrom leve
• 1dl fehérbor
• 5 dkg vaj
• olívaolaj


Elkészítés:


A sütőt felmelegítjük 220 fokra.







A csirkét alaposan megmossuk, hiszen lehet, hogy a hentes nem mosta meg a kezét. Hosszában kettévágjuk, bedörzsöljük sóval, borssal.
A zöldségkeveréket a batyuba halmozzuk, oda is mehet egy kis só, bors. A zöldséghalom tetejére helyezzük a kettévágott csirkemellet. A vajat rámorzsoljuk a tetejére, és rárakjuk a friss oreganót, kakukkfüvet. Ráfacsarjuk a fél citrom levét, és megöntözzük egy kis olívaolajjal. A batyu hosszabbik részét behajtjuk, megnyomkodjuk minimum négyszer. A batyu egyetlen nyitott oldalán beöntjük a bort (ha marad bor azt büszkén elfogyaszthatjuk), és behajtjuk, megnyomkodjuk minimum négyszer, és a batyu zárva.






Óvatosan egy tepsire helyezzük, és rakjuk a gáztűzhelyre, hogy egy kicsit megforrjon, megrottyanjon, aztán mehet is a sütőbe.
Kb. 30-35 percig sütjük, ennyi idő elég ahhoz, hogy a kakukkfüves, vajas, fehérboros szaft átjárja a csirkét és a zöldségeket .
Ha ügyesek voltunk, akkor a batyu felfújódott.

Ha elkészült a batyu, kérj meg mindenkit, hogy üljön le az asztalhoz. Rakd ki a batyut, és egy késsel vágd ki. Ekkor mindenki az asztalra borul, amikor a kicsapódó illatokat megérzi.


Jó étvágyat!

Zenei ajánlat: Thievery Corporation: The Cosmic Game  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top