Gasztro

A mángold újra felfedezése

Ha unod a spenótot, vagy a spárgát cseréld le mángoldra! Egy találékony háziasszonynak nem lehet gond megbirkóznia a hatalmas, zöld levelekkel.

Csak a szemfüles piacra járó tudja, hogy melyik napon és hol találkozhat olyan helyi termelővel, aki portékái között mángoldot is árul. Bár írásos források szerint ezt a zöldséget Magyarországon háromszáz-négyszáz évvel ezelőtt széles körben termesztették, jelenléte mai háztartásunkban mégsem jellemző. Talán csak az utóbbi néhány esztendőben a wellnesz és egészséges mozgalmak hatására került ismét a látóterünkbe, pontosabban a tányérunkra.







Receptek mángolddal

Mángoldfasírt
Rakott mángold
Mángold főzelék
Mángold krémleves



Azonosítása





A növény a talajban hatalmas, vastag, fehér színű gyökeret ereszt- ezért a répafélék családjába sorolják – mi azonban a gyakran fél méteres nagyságot is elérő hosszúkás, bodros levelét (a spenóthoz hasonlóan) és húsos, duci fehér vagy piros szárát (a spárgához hasonlóan) fogyasztjuk. Íze leginkább a spenótéra emlékeztet.

Felhasználása és tárolása

A mángoldot mindig alaposan, többször átmosva kell tisztítani, néhány bogár, vagy földdarabka ugyanis lehet rajta. Érdemes a vastag erezetet, a szárát levágni, és külön kezelni, mivel ezek a levelénél lassabban puhulnak meg. A mángoldot sokféleképpen készíthetjük – főzve, sütve, töltve, párolva, pépesítve.
Természetesen frissen az igazi, de alaposan megmosva néhány napig eláll a hűtőszekrényben. Két- három nap után már fonnyadni kezd és veszít vitamintartalmából is.

Vitamintartalma





Hasonlóan, mint a spenót igen gazdag folsavban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban. Jelentős benne az A, B1, B2 és C-vitamin is.





Tipp kertészkedőknek

Elvileg egy lágyszárú, kétéves növényről van szó, amelynek első évben fejlődik ki a gyökere és a levele, a másodikban a magszára. Mivel konyhai felhasználásra a levele kerül, ezért már az első évben, néhány hónap után fel lehet (és kell is) használni. Április vége felé érdemes egy kisebb, 2-3 négyzetméteres területet magokkal beszórni, így júliustól késő őszig el tudjuk látni a családot (feltéve, ha bőséges vízhez, megfelelő mennyiségű napfényhez és tápanyaghoz jutatjuk) mángolddal. Ezután már csak folyamatos gyomlálásról kell gondoskodni.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top