Hozzávalók:
50 dkg mángold,
3-4 dl tej, vagy tejszín
liszt, margarin
fokhagyma, só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A mángold levelét alaposan mosd át, majd bőséges, forrásban levő vízben, rövid idő alatt főzd puhára. (Ha a szárát is felhasználod, akkor előbb ezeket dobd be a forrásban levő vízbe, majd néhány perc múlva követheti a levele is. ) Egy szűrőlapáttal emeld ki a mángoldot, és a fele tejjel, vagy tejszínnel turmixold össze. A margarin és liszt segítségével készíts rántást (kb. 5 dkg vajon piríts meg két evőkanál lisztet, add hozzá a zúzott fokhagymát és engedd fel a maradék tejjel. Kézi habverővel keverd csomómentesre, majd öntsd hozzá a turmixolt mángoldot. Ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Addig kevergesd, amíg krémesre besűrűsödik.
Tipp: Ha a fenti receptet kevés tej, vagy tejszín hozzáadásával készítet, sűrű mártást kapsz, amiből kifőtt csigatésztára öntve, parmezán sajttal megszórva tápláló egytál ételt kapsz.