Emlékszem, az első inspiráció (kenyérsütésre) magától Stahl Judittól jött. Köszönöm. Ő azt írta, egyszerű, én meg elhittem, továbbmegyek, elkészítettem. Azt írta, hogy nincs is attól csodálatosabb, mint amikor a friss kenyér illata bejárja a lakást. Igaza volt. Kipakoltam az asztalra a hozzávalókat.
Nézd meg galériánkat! Klikk a képre! |
Liszt, só, élesztő, víz
Ennyi. A többi: az a szabadon választott gyakorlat.
Ahogy Gombóc Artúr mondta:
lehet kerek, lapos, kicsi, gömbölyű, folyékony (ezt általában Zsolti barátommal fogyasztom)…, vagy a kedvencem, zsíros fehér kenyér paprikával, vereshagymával.
A kenyérben az a jó, hogy szinte bármivel kombinálhatod. Bármivel, amit szeretsz. Lehet édes, sós, fűszeres, töltött, krumplis, kicsi, közepes, nagy…
Itt találod Janit: Alimentari dal Biondo Nyitva: |
Mint mindig, most is van néhány tanács, amit érdemes betartani:
Nézd meg galériánkat! Klikk a képre! |
• Ha lehet, mindig használj friss élesztőt!
• Lisztben is válogass! Ha lehet, használj fehér lisztet (bocsi, Norbi). • Ha barna lisztet használsz, légy csaló, rakj bele mindig egy kis fehéret! Ha nem, akkor ragadni fog, mint a patex, és elkopik a fogad, mire megeszed.
• Liszt mindig legyen a közelünkben, és legyen mindig lisztes a kezünk. A tészta ragad.
• Ha bekevered a tésztát, mindig rakj egy kis cukrot a mixbe! Sokkal könnyebben kel az élesztő.
Tacskó voltam, amikor az anyukámtól kapott fehér kenyérrel átszaladtam a piacon Hurkás Sanyihoz, ő pedig a kisült hurka zsírjába mártotta a kenyeret, adott hozzá egy kovi ubit, én meg megettem. Nesze neked, koleszterin! |
Nézd meg galériánkat! Klikk a képre! |
• Ne spórolj az erőddel. Gyúrd a tésztát keményen, addig, míg fényes és sima lesz.
• Legalább kétszer keleszd a tésztát: egyszer egészben, egyszer pedig a végleges formában.
• A sütőben mindig legyen víz egy tepsiben. Néha pedig permetezz a kenyérre vizet!
• Az edényt, amelyben kelesztesz, áztasd hideg vízben, sokkal könnyebb elmosni.
Tehát akkor take my bread away…
Anyukám sok-sok évig egy kenyérboltban dolgozott. Emlékszem, amikor még fiatal gyöngyösi tacskó voltam (mint már említettem), minden reggel elmentem hozzá, és elfogyasztottam egy szelet friss kalácsot és egy pohár kakaót a szomszéd tejivóból. Csuda volt. Ez a recept, amely a leginkább közel áll a „Rozi mami”-féle kalácshoz. Szeretlek, Anyukám!
Kalács à la Rozi mami • 225 g fehér liszt Elkészítés: A kelesztés után vágjuk 8 egyenlő részre a tésztát, és minden egyes darabot gyúrjunk át ismét. Formázzuk a végső formába (szabadon választott, csiga, buci, fonott). Helyezzük egy kivajazott tepsibe, takarjuk le, és kelesszük még fél órát. A tészta még kelni fog, tehát tarts megfelelő távolságot. Melegítsük a sütőt 190 fokra, és süssük a bucikat kb. 30-45 percig. Ha már megbarnult a teteje, kész van. Még forró állapotában megkened vajjal, narancslekvárral… Csidi-csuda!
|