Anyukám sok-sok évig egy kenyérboltban dolgozott. Emlékszem, amikor még fiatal gyöngyösi tacskó voltam (mint már említettem), minden reggel elmentem hozzá, és elfogyasztottam egy szelet friss kalácsot és egy pohár kakaót a szomszéd tejivóból. Csuda volt. Ez a recept, amely a leginkább közel áll a Rozi mami-féle kalácshoz.
Szeretlek, Anyukám!
225 g fehér liszt 1 csipet só 50 g kristálycukor 15 g friss élesztő 75 ml langyos tej 1 db tojás 2 löket olívaolaj 50 g vaj (olvasztott)
Elkészítés:
A sót, cukrot, lisztet keverjük össze. A tejet és az élesztőt szintén keverjük össze. A tejes élesztőt keverjük bele a lisztbe. Egy tálban verjük fel a tojást az olajjal, és keverjük a lisztes masszához, gyúrjunk fényes, puha tésztát. Fedjük le vizes konyharuhával, és kelesszük egy-másfél órát.
A kelesztés után vágjuk 8 egyenlő részre a tésztát, és minden egyes darabot gyúrjunk át ismét. Formázzuk a végső formába (szabadon választott, csiga, buci, fonott). Helyezzük egy
| kivajazott tepsibe, takarjuk le, és kelesszük még fél órát. A tészta még kelni fog, tehát tarts megfelelő távolságot.
Melegítsük a sütőt 190 fokra, és süssük a bucikat kb. 30-45 percig. Ha már megbarnult a teteje, kész van.
Még forró állapotában megkened vajjal, narancslekvárral… Csidi-csuda! Vagy mártogasd kakaóba vagy tejeskávéba
A gyermekeim imádják.
Zenei ajánlat: Martini Mood. Vol. 1. |
|