nlc.hu
Gasztro
Kalács à la Rozi mami

Kalács à la Rozi mami






Anyukám sok-sok évig egy kenyérboltban dolgozott. Emlékszem, amikor még fiatal gyöngyösi tacskó voltam (mint már említettem), minden reggel elmentem hozzá, és elfogyasztottam egy szelet friss kalácsot és egy pohár kakaót a szomszéd tejivóból. Csuda volt. Ez a recept, amely a leginkább közel áll a „Rozi mami”-féle kalácshoz.

Szeretlek, Anyukám!



• 225 g fehér liszt
• 1 csipet só
• 50 g kristálycukor
• 15 g friss élesztő
• 75 ml langyos tej
• 1 db tojás
• 2 löket olívaolaj
• 50 g vaj (olvasztott)





Elkészítés:

A sót, cukrot, lisztet keverjük össze. A tejet és az élesztőt szintén keverjük össze. A tejes élesztőt keverjük bele a lisztbe. Egy tálban verjük fel a tojást az olajjal, és keverjük a lisztes masszához, gyúrjunk fényes, puha tésztát. Fedjük le vizes konyharuhával, és kelesszük egy-másfél órát.

A kelesztés után vágjuk 8 egyenlő részre a tésztát, és minden egyes darabot gyúrjunk át ismét. Formázzuk a végső formába (szabadon választott, csiga, buci, fonott). Helyezzük egy




kivajazott tepsibe, takarjuk le, és kelesszük még fél órát. A tészta még kelni fog, tehát tarts megfelelő távolságot.

Melegítsük a sütőt 190 fokra, és süssük a bucikat kb. 30-45 percig. Ha már megbarnult a teteje, kész van.

Még forró állapotában megkened vajjal, narancslekvárral… Csidi-csuda!
Vagy mártogasd kakaóba vagy tejeskávéba… A gyermekeim imádják.





Zenei ajánlat: Martini Mood. Vol. 1. 

 


 



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top