Miért is?
Rakott ételeket készíteni megunhatatlan, bár egy kissé időigényes folyamat. Megunhatatlan, mivel ugyanazt az ételt továbbfejlesztve, egy-egy újabb élelmiszer hozzáadásával más és más ízharmóniát kreálhatunk. És időigényes, mivel a rétegeket általában külön-külön kell előkészíteni (párolni, pirítani stb.), megnövelve ezzel a mosogatásra váró edények mennyiségét. A kényelmesebb és nem igazán konyhatündér típusú háziasszonyok számára további nagy előnye, hogy egy séma begyakorlásával többféle zöldséges ételt lehet előállítani. Így aki elsajátítja a rakott kelkáposzta készítését, az gond nélkül összeállíthatja a rakott káposztát, a rakott karalábét, a rakott karfiolt stb. is.
Legfontosabb hozzávalók
A rétegek előkészítésekor feltétlenül szükségünk lesz egy (-egy) lábosra és/vagy serpenyőre, az összeállításhoz pedig egy mutatósabb jénai tálra vagy tepsire, de készíthető római, vagy más néven pataki tálban is. És persze nem mindegy a méret; a vacsoravendégek számától függően kisebb, közepes vagy nagyobb tálat használjunk.
Érdemes mindig friss idényzöldséget használni, ebből legalább 80 dekányit, a hús lehet csirke, pulyka vagy sertés, vegák számára pedig szójagranulátummal vagy néha barna rizzsel is helyettesíthető, hasonló fűszerezés mellett. Majdnem minden rakott étel befejezésekor jó szolgálatot tesz, ha bőségesen meglocsoljuk tejföllel, és/vagy reszelt sajjtal szórjuk meg a tetejét.
Rakott csirkemell
Hozzávalók: nagyobb csirkemell (kb. 50 dkg) 20 dkg bacon (angolszalonna) 2-3 db alma 20 dkg füstölt sajt szerecsendió 1 dl tej 2-3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A csirkemellfiléből vágj több vékony, lapos szeletet, majd legalább egy óráig áztasd meg a fokhagymával ízesített tejben. Egy kisebb tepsit bélelj ki baconnel (néhány szeletet tegyél félre belőle a tetejére), majd tedd rá a tejből kivett, lecsöpögtetett és ezután lisztben megforgatott csirkemelleket. Reszelj rá almát és fedd be füstölt sajttal. Kend meg egy-két evőkanál tejföllel és takard le a maradék baconnel. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt elkészül. Köretnek krumplipüré illik hozzá a legjobban. |