Gasztro

Variációk rakott témára

A rakott ételek reneszánszukat élik. Hát hiába, túlhaladtunk a jó öreg rakott krumplin, és az újabb és újabb felnövekvõ generáció már hamarabb állít össze egy divatosabb lasagnét vagy muszakát.





Miért is?

Rakott ételeket készíteni megunhatatlan, bár egy kissé időigényes folyamat. Megunhatatlan, mivel ugyanazt az ételt továbbfejlesztve, egy-egy újabb élelmiszer hozzáadásával más és más ízharmóniát kreálhatunk. És időigényes, mivel a rétegeket – általában – külön-külön kell előkészíteni (párolni, pirítani stb.), megnövelve ezzel a mosogatásra váró edények mennyiségét. A kényelmesebb és nem igazán konyhatündér típusú háziasszonyok számára további nagy előnye, hogy egy séma begyakorlásával többféle zöldséges ételt lehet előállítani. Így aki elsajátítja a rakott kelkáposzta készítését, az gond nélkül összeállíthatja a rakott káposztát, a rakott karalábét, a rakott karfiolt stb. is.



Legfontosabb hozzávalók

A rétegek előkészítésekor feltétlenül szükségünk lesz egy (-egy) lábosra és/vagy serpenyőre, az összeállításhoz pedig egy mutatósabb jénai tálra vagy tepsire, de készíthető római, vagy más néven pataki tálban is. És persze nem mindegy a méret; a vacsoravendégek számától függően kisebb, közepes vagy nagyobb tálat használjunk.













Forrás: Terebess
Variációk rakott témára:
Rakott zöldbab
Rakott karalábé
Rakott spenót

Pikáns rakott hal
Rakott csirkemell

Nők Lapja Cafe-tipp:
Kínai főzőedény
Tulajdonságai és felhasználási módja szinte megegyezik a római tállal, de könnyebb tisztítani, és sok méretben kapható. Házitündér barátnőinknek ideális ajándék.


Érdemes mindig friss idényzöldséget használni, ebből legalább 80 dekányit, a hús lehet csirke, pulyka vagy sertés, vegák számára pedig szójagranulátummal vagy néha barna rizzsel is helyettesíthető, hasonló fűszerezés mellett. Majdnem minden rakott étel befejezésekor jó szolgálatot tesz, ha bőségesen meglocsoljuk tejföllel, és/vagy reszelt sajjtal szórjuk meg a tetejét.





Rakott csirkemell

Hozzávalók:
 
• nagyobb csirkemell (kb. 50 dkg)
• 20 dkg bacon (angolszalonna)
• 2-3 db alma
• 20 dkg füstölt sajt
• szerecsendió
• 1 dl tej
• 2-3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A csirkemellfiléből vágj több vékony, lapos szeletet, majd legalább egy óráig áztasd meg a fokhagymával ízesített tejben. Egy kisebb tepsit bélelj ki baconnel (néhány szeletet tegyél félre belőle a tetejére), majd tedd rá a tejből kivett, lecsöpögtetett és ezután lisztben megforgatott csirkemelleket. Reszelj rá almát és fedd be füstölt sajttal. Kend meg egy-két evőkanál tejföllel és takard le a maradék baconnel. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt elkészül. Köretnek krumplipüré illik hozzá a legjobban. 




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top