Gasztro

Bögrés sütemények

Sok háziasszony van, aki istenien fõz, de a süteménykészítésbe már nem mer belevágni, mert leblokkolja az a tudat, hogy a receptekben megadott hozzávalókat, szinte az aranymetszés szabályai szerint szigorúan be kell tartani.

…aztán beözönlöttek hozzánk a különböző muffinreceptek, a cheesecake-ek (sajttorták), cookie-k, és meglepődve fedeztük fel, hogy odaát, Görögországtól Amerikáig mennyivel egyszerűbb is az élet, mivel a méricskéléshez csak egy darab bögre kell.

Bögrés sütik
Csokoládés-mogyorós szeletek
Túrókuglóf
Omlós csokiszelet
Szilvás-kefires kevert tészta

…a méricskéléshez csak egy darab bögre kell…

Az arányokról
Bögréből persze van néhány méret, a 2 decistől az 5 decisig, de ezek hiányában egy kiürült kefires- vagy joghurtospohár is bármikor hasznosítható. Alapnak általában a 2–2,5 decis bögrét vesszük figyelembe – azzal a megkötéssel, hogy minden méricskéléshez ugyanazt a méretű bögrét használjuk.
Méricskélésnél mindig először a száraz anyagokkal kezdjük, mert a folyadéktól ragacsos lesz a mérőpohár. Az alapreceptben megadott fűszerek, aszalt gyümölcsök mennyiségét rugalmasan lehet kezelni, ízlés szerint.
Segítségképpen a dekákon, grammokon felnőtt generáció számára egy kis viszonyítási útmutató:
Kefiresdoboz (175 g) teletöltve / Egy bögre = 2 dl
Egy bögre kristálycukor, barna cukor = kb. 20 dkg = 200 g
Egy bögre liszt = kb. 12,5 dkg = 125 g
Sok sikert a bögrés világhoz!

Csokoládés-mogyorós szeletek

Hozzávalók:

• egy tábla keserű csokoládé
• 1 bögre barna cukor
• 2 bögre liszt
• 1/3 bögre holland kakaópor
• egy evőkanál instant kávé
• egy-egy kiskanál sütőpor és szódabikarbóna
• csipet só
• 1 bögre mogyoró
• 3 tojás

Elkészítés:

A mogyorót száraz serpenyőben pörköld meg, majd törd durva darabokra. Az étcsokit aprítsd fel, vagy egy nagyobb lyukú reszelőn (almareszelő) reszeld le.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a kakaóport, a neszkávét, a sütőport és a szódabikarbónát. Egy másik edényben robotgéppel keverd össze a barna cukrot az egyenként hozzáadott tojással, majd a csokoládédarabkákkal vagy -reszelékkel. Folyamatos kevergetés mellett add hozzá a kakaós lisztet és szórd bele a mogyoródarabkákat.
Egy nagyobb (kb. 30 cm-es) püspökkenyérformát kenj ki vajjal, liszttel, és öntsd bele a masszát. Előmelegített sütőben 10 perc közepes, majd alacsony hőfokra állítva kb. 35-40 percig süsd. Hagyd kihűlni, majd fordítsd ki a formából, vágd fel 1-1,5 centis szeletekre, és szeletenként sütőlapra téve 8-10 percre tedd vissza a meleg sütőbe száradni.
Akkor tökéletes a sütemény, ha a brownieshoz hasonlóan a teteje ropogós, belül viszont puha, lágyabb a tésztája. Fémdobozban hosszabb ideig is eltartható aprósütemény.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top