Rizottóalap:
1 liter alaplé
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 db zellerszár
500 g rizottórizs
2 löket száraz fehérbor
100 g vaj
150 g reszelt parmezán (reggiano vagy granna)
só, bors (frissen tekerve)
olívaolaj
vaj a főzéshez (2 evőkanál)
Az alaplevet melegítsd fel.
Ha ez megvan, akkor mehet a bor. 1-2 perc, és az alkohol elillan.
A lángot vedd kisebbre, és ekkor kezdődik a rabszolgasors. A meleg alapléből egy szedőkanállal öntsd nyakon a rizst, és kavargasd. Várd meg, míg a rizs lassan, de biztosan magába szívja az alaplevet, aztán jöhet a következő kanál alaplé
Ez kb. 15-20 percet vesz el az életedből, de a végeredmény csodás lesz. Kóstolgasd szorgosan a rizst, ha puha (a külső rész szinte szétfőtt, a belső rész kicsit puha), láng kikapcs., mehet a sajt és a vaj. Egy utolsó keverés, fedő, pihi 10 perc (addig igyál egy sört, ahogy azt Zsolti barátommal szoktuk). Ha kész, mehet a só, bors frissen tekerve, és már kész is a CSODA.
2 evőkanál vaj
4 gerezd apróra vágott fokhagyma
2 dl tokaji aszú
40 dkg tisztított csirkemáj
só és bors
A vajat megmelegítjük és beleszórjuk a fokhagymát. 1-2 perc, és mehet bele a csirkemáj, és lassú tűzön puhára pároljuk a csirkemájat. Befejezésképpen locsoljuk meg az aszúval, pár perc és kész. Az alapot tálaljuk, és a tetejére helyezzük a csirkemájat (ekkor mehet a só és a bors). Az omlós csirkemáj a laza rizottóval Húha.
Zenei ajánlat: Goran Begovic: Underground