Rizottóalap:
1 liter alaplé
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 db zellerszár
500 g rizottórizs
2 löket száraz fehérbor
100 g vaj
150 g reszelt parmezán (reggiano vagy granna)
só, bors (frissen tekerve)
olívaolaj
vaj a főzéshez (2 evőkanál)
Az alaplevet melegítsd fel.
Ha ez megvan, akkor mehet a bor. 1-2 perc, és az alkohol elillan.
A lángot vedd kisebbre, és ekkor kezdődik a rabszolgasors. A meleg alapléből egy szedőkanállal öntsd nyakon a rizst, és kavargasd. Várd meg, míg a rizs lassan, de biztosan magába szívja az alaplevet, aztán jöhet a következő kanál alaplé
Ez kb. 15-20 percet vesz el az életedből, de a végeredmény csodás lesz. Kóstolgasd szorgosan a rizst, ha puha (a külső rész szinte szétfőtt, a belső rész kicsit puha), láng kikapcs., mehet a sajt és a vaj. Egy utolsó keverés, fedő, pihi 10 perc (addig igyál egy sört, ahogy azt Zsolti barátommal szoktuk). Ha kész, mehet a só, bors frissen tekerve, és már kész is a CSODA.
5 dkg szarvasgombás vadmalacszalámi (megvásárolható kisebb gasztronómiára szakosodott boltokban. Nálam is például )
1 nagyon pici löket szarvasgombás olívaolaj (megvásárolható kisebb gasztronómiára szakosodott boltokban. Nálam is például )
A szalámit nagyon vékonyra szeletelve vékony csíkokra vágjuk. A vékony szalámit a rizs előtt rakjuk bele a hagymás keverékbe, aztán mehet minden a megszokott módon.
Tálalásnál locsoljuk meg egy nagyon pici löket olívaolajjal (tényleg picivel, mert ez nagyon erős).
Zenei ajánlat: Barry White: You To Me All Everything (tarufo)