Gasztro

Göngyölöm, töltöm, tekerem

Göngyöltük, töltöttük, tekertük, amit a kezünk elért, de persze legfõképpen a finom húsokat, és aztán nem gyõztünk betelni az élménnyel. Rafinált göngyölt húsok nem csak haladóknak!


A hús és én






Ha meglátok egy darab husit, akkor hihetetlen kényszert érzek, hogy valamit kezdjek vele. Számomra a gyermekeim növekedése után a legcsodálatosabb dolog, ahogy a nyers husiból kialakul az étel, amit jóízűen elfogyasztok. A húsokban nem vagyok nagyon válogatós, talán a pulykamell az, amit nem nagyon kedvelek. Nagy kedvencem a borjú, de elsők között van a sertésszűz is. Amikor először készítettem egész husit, fantáziám és lexikális tudásom addig terjedt, hogy fűszereztem és a megadott ideig sütöttem. Aztán mikor már a hetedik hétvégén is ezt tálaltam, rájöttem, hogy ehhez kell valami fantázia is.










Göngyöltük, töltöttük, tekertük…

Csirkemell aszalt szilvával és panchettával
Csirkemell pestóval és napon szárított paradicsommal
Sertésszűz gyümölcsökkel, narancslekvárral
Sertéskaraj fokhagymás, konyakos csirkemájjal töltve


Mint említettem, gyöngyösi tacskó voltam. Rokonaim mind komoly vidéki kultúrában részesítettek engem. Eszembe jutott az én drága Anyukám, miként két testvérével tekerik a rétest. Kinyújtják és megtöltik. Miért ne? Felhalmoztam az összes szakácskönyvemet, és elkezdtem kutatni a göngyölthús-recepteket. És láss csodát, találtam egy csokorra valót. Kipróbáltam, és rájöttem, hogy ez tök jó. Titok csak egy van: a szép, tiszta, egészséges husika…
A többi már csak rajtad múlik.









Itt találod Janit:

Alimentari dal Biondo
1037 Bp., Montevideo u. 1.


Nyitva:
Hétköznap: 9–21 h
Szombat: 10–13 h


 


Csirkemell aszalt szilvával és panchettával






• 2 egészséges csirkemell
• 1 marék aszalt szilva
• 1 marék fogpiszkáló
• 6 szelet panchetta vagy bacon
• só
• bors

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A csirkemellet terítsük ki magunk elé, vágjuk ketté középen. A melleket (szexi) hosszában szintén vágjuk el. Ha ezzel megvagyunk, rakjuk folpak közé, és húsklopfolóval vagy a kés nyelével kalapáljuk egyforma vastagságúra. Mindkét oldalát locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, és fűszerezzük sóval, borssal. A vágódeszkára fektessük le a panchettát, és rakjuk rá a husit. Biztos vagyok benne, hogy mindenki töltött már palacsintát. Tehát mint a palacsinta töltésénél, a hozzánk közelebb eső részre elhelyezzük a szilvát, és a panchettával együtt tekerjük fel. Ha ez megvan, akkor egy elegáns szúrással, fogpiszkálóval rögzítjük (ha így jobban tetszik, átdöfjük).
A kész husikat egy tepsibe helyezzük, és 30 percig sütjük. Köretnek készíthetünk hagymás krumplipürét. A pürét kitálaljuk egy nagy tányérra, és a tetejére halmozzuk a csirkecsodát.

Regélhetnék róla, hogy milyen jó az édes a sóssal… taste it…!


Zene: Robbie Williams: Rudebox

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top