nlc.hu
Gasztro
Alaplevek

Alaplevek

Rengeteg receptben van központi szerepe az úgynevezett „alaplének”. Végy 1,5 liter alaplevet, öntsd fel alaplével stb. Most, hogy közelednek az ünnepek, jó, ha van tuti receptünk minden eshetõségre felkészülve.





A csirkealaplé a hobbiszakácsok számára a legkönnyebben elkészíthető alaplé. Két fajtája van, a sötét és a könnyebb, világos változat. Néhány óra alatt elkészíthetjük, szemben a borjúalaplével, amelyet napokig kell főzni. Ugyanakkor kevésbé eltartható, így közvetlenül felhasználás előtt kell elkészíteni. Ha nem dolgozzuk fel rögtön, le kell fagyasztani vagy újra kell forralni. A csirke- és a borjúalaplé is tökéletes alap a finom levesekhez. A halleveshez hal- vagy csirkealaplevet használjunk.






Alaplevek

Világos csirkealaplé
Borjúalaplé
Zöldségalaplé
Halalaplé
Üres levesek – Csirkeerőleves






Csirkealaplé


A sötét csirkealaplé a csontok pirításának köszönheti intenzív ízét. Különösen jó alapja a mártásoknak és az erőlevesnek. Az alaplé tiszta és koncentrált, mert a csirke zsírja nagyrészt már a sütés során kisült. Bizonyos konyhaművészeti irányzatok szerint a csontot vagy a zöldséget addig kell pirítani, amíg enyhén barna színe lesz, én azonban ezt feleslegesnek tartom. Hogy milyen sötétre pirítjuk a csontot, az ugyanúgy befolyásolja a kész levest, mint a kávészemek pörkölése a kész kávé ízét. Ha sötétebbre sütjük a csontot, akkor erősebb, de enyhén kesernyés ízű alaplevet kapunk.




A csontnak és a víznek a receptben megadott aránya jó kiindulási alap. Általános szabály, hogy minél több csontot használunk, annál jobb, főként, ha sűrűbb húslevest szeretnénk készíteni.
A főzési idő növelésével azonban lényegében nem változik a leves ízének intenzitása. Ha sűrűbb levest szeretnénk, vagy használjunk több csontot, vagy szűrjük a kész levest egy tiszta fazékba, szedjük le a tetejéről a zsírt, majd lassú tűzön főzzük, amíg kellő sűrűségű lesz. A bőrből és hátcsontból készült levesnek jellegtelen az íze. Egyéb csontok darabolva, vagy a kis szárnyak a legideálisabbak. Ezeket általában ingyen beszerezhetjük azokban a hentesüzletekben, ahol a csirkecombot és -mellet külön árulják. Ha csontot nem tudunk szerezni, olcsón hozzájuthatunk levesbe való tyúkhúshoz, mivel ezek általában idősebb állatokból származnak. A húsuk nem olyan jó minőségű, de a nyesedékkel együtt addig főzzük, amíg szétmállik, s így sűrűbbé és ízesebbé teszi a levest.










Az alaplé gyors lehűtése 


Mielőtt hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük az alaplevet, hagyjuk kihűlni. Ha nyári délutánon vagy este készítjük el, akkor gyorsan kell lehűlnie, hogy éjszakára már a hűtőbe tudjuk tenni. Töltsük meg félig a mosogatót hideg vízzel, majd tegyünk bele néhány jégkockát, és helyezzük bele a leveses edényt, hogy lehűljön. A zsír ki fog ülni a leves felszínére, így evőkanállal könnyen leszedhetjük. Alatta pedig már a megkocsonyásodott alaplevet találjuk. 







Hozzávalók:


• 1,5 l alapléhez:
• 1 kg nyers vagy főtt csirkecsont
• 3 l víz
• 1 hagyma, felnegyedelve
• 1 póréhagyma, durvára vágva
• 1 répa, durvára vágva


 






Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gáz: 6-os fokozat). Rakjuk a csontot egy tepsibe, és süssük 20 percig. Tegyük át egy nagy fazékba.


2. Öntsük ki a tepsiből a zsírt, majd tegyünk bele 500 ml-t a kimért vízből. Forraljuk fel, és kaparjuk fel, ami a tepsi aljára ragadt.


3. Öntsük ezt a folyadékot a fazékban lévő sült csontokra. Öntsük hozzá a maradék vizet, és forraljuk fel.






4. Szedjük le a tetejéről a habot, adjuk hozzá a zöldségeket. Főzzük lassú tűzön, fedő nélkül 3 órát, vagy amíg a csont szétmállik. Ha kell, pótoljuk a vizet, hogy mindig ellepje a zöldséget.

5. Szűrjük le a levest egy edénybe, és hagyjuk egy kicsit a fazékban a zöldséget. Ezalatt a csontokban maradt folyadék lecsöpög, és egy merőkanállal kimerhetjük a zöldség alól.


6. Hagyjuk az alaplevet kihűlni – takarjuk le konyharuhával, ha szükségét érezzük. Amikor már szoba-hőmérsékletű, egy evőkanállal távolítsuk el a tetejéről a zsírt, majd tegyük a hűtőszekrénybe. Ha lehűlt, kocsonyás állagú lesz: minél több csontot használtunk, annál kocsonyásabb.












Könyvet a fa alá!
Szakácsok könyve

A díjnyertes kiadvány négy kontinens 18 híres szakácsának receptjeiből válogat. A fázisfotók segítségével könnyen elsajátíthatjuk a legbonyolultabb fortélyokat is, tökéletesíthetjük meglévő ismereteinket, és a világ távoli tájainak konyhájával újíthatjuk, színesíthetjük saját repertoárunkat.

Rendeld meg most!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top