Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg nagy szemű gesztenye,
- 10 dkg baconszalonna,
- só,
- őrölt bors,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 4 zsályalevél,
- 1 rozmaringág,
- 1 kb. 65 dkg-os borjúszegy,
- 2 ek. olívaolaj,
- fél dl csirkeleves (leveskockából).
Elkészítés:
Bemetsszük a gesztenyék héját, és meleg sütőben megsütjük (kb. 20-25 perc), majd kivesszük, nedves ruhával letakarjuk, és gyorsan meghámozzuk őket, amíg még melegek. Összetörjük, és egy tálba tesszük őket. (Ha szeretnénk ezt az időt megspórolni, használjunk fagyasztott gesztenyét.) A szalonnát apróra vágjuk, és serpenyőben olaj nélkül megpirítjuk. Hozzáadjuk a gesztenye felét, sóval, borssal ízesítjük. A fokhagymát, a zsályát és a rozmaringot összezúzzuk, összekeverjük. A húst kiterítjük, kiklopfoljuk, a fűszerkeverékkel jól bedörzsöljük, rásimítjuk a gesztenyés tölteléket, és roládszerűen felcsavarjuk. Konyhai cérnával vagy hústűvel rögzítjük, az olajban minden oldalán pirosra sütjük, majd tepsibe tesszük, meglocsoljuk a levessel, és meleg sütőben puhára pároljuk (kb. 1 óra). Sütés közben időnként locsolgassuk meg a levével.
Köretötlet:
40 dkg félbevágott kelbimbót kevés sós vízben roppanós puhára párolunk. 2 dkg vajon üvegesre párolunk 1 fej felvágott mogyoróhagymát, majd hozzáadjuk a kelbimbót, sóval, borssal ízesítjük, összefőzzük. Hozzáadunk 2 ek. balzsamecetet, és átforgatjuk.
Idő: 2 óra
Már kapható a Nők Lapja Konyha téli száma! | |
Ünnepi szárnyalás: Márton-napi lúdtól a karácsonyi kacsáig Mellékletben: Ajándékötletek Stahl Judit legújabb könyvéből! |