nlc.hu
Gasztro
Gesztenyevarázs

Gesztenyevarázs

A téli hónapokban az utcai gesztenyeárusok a néha barátságtalanul hideg utcák hangulatos és melengetõ színfoltjai. De a gesztenye akár az ünnepi menü fényét is emelheti, izgalmasabbá téve a megszokott ízeket.





Gesztenyeünnep


Vannak országok, népek, tájak, ahol a gesztenye nem csak ünnepnapokon kerül az asztalra, és sokkal jobban beleivódott a hétköznapi gasztronómiába, mint nálunk.
Marradi települése a napsütötte Toscanában, nem messze Firenzétől fekszik, gyönyörű, dimbes-dombos vidéken. A városban évről évre október minden vasárnapján felpezsdül az élet, mivel ezeken a hétvégi napokon tartják a hely kiváló minőségű termékének, a gesztenyének az ünnepét. Az utcai árusokat végigjárva olyan különlegességeket kóstolhatunk meg, mint az ízletes gesztenyelekvár, a gesztenyesör vagy a gesztenyepálinka, a gesztenyelisztből készült polenta vagy a toszkán gesztenyetorta.


Itthon

A gesztenyefa hazánkban sem ismeretlen növény, termelésének mégsem alakult ki olyan nagy ültetvényes kultusza, mint Észak-Olaszországban vagy Korzikán.






Gesztenyés receptjeink


Gesztényel töltött pulyka
Gesztenyelekvár
Gesztenyés borjútekercs
Gesztenyés pulykasült egyszerűbben


Korábbi gesztenyés receptek a Nők Lapja Cafén:

Gesztenyés zserbó »
Toszkán gesztenyetorta »
Gesztenyepalacsinta »















A hosszú életű gesztenyefa több száz évig is elélhet, Kőszeg vidékén 600–700 éves példányok is megtalálhatók, némelyik magassága eléri a 20–30 métert is.
Kevéssé ismert, hogy a gesztenye nagyon egészséges növény, tele különböző tápanyagokkal, különösen magas a káliumtartalma, de jelentős mennyiségben található még benne foszfor és magnézium is. A téli időszakban szinte pótolni tudná a gabonát, a dió- vagy burgonyaféléket.

Jó tudni



  • A tüskés külső réteg, a kupacs fajtától függően három vagy egy gyümölcsöt tartalmaz. Ez utóbbi csoportba tartozik az édeskés húsú maróni, amelyet arra nemesítettek, hogy kupacsában egyetlen nagy gyümölcs fejlődjék. Ez a legnemesebb gesztenyefajta. Október–november táján, mikor a gyümölcsök teljesen megérnek, a kupacs kiszárad és felnyílik, „kiengedi” a sötétbarna gumókat. A kemény kéreg halványsárga színű mandulafélét rejt magában, amely, ha megsütjük, finom porhanyóssá válik.
  • Vásárlás után tizenöt napig tartható el (ha magunk szedtük, ez az idő a harmadára csökken, mert ha nedvesség éri, megpenészedhet). Száraz és jól szellőző helyen, újságpapírra kiterítve tároljuk.
  • Szezonon kívül kapható fagyasztva, pürésítve. A fagyasztott változatot kiolvasztás után a frisshez hasonló módon használhatjuk fel.
    Könnyűszerrel meghámozhatjuk gesztenyéinket, ha a külső héjat teljesen átvágva bemetszést ejtünk a foltos részen, egy órára vízbe áztatjuk, majd öt percre forrásban lévő vízbe dobjuk őket.

Gyógyító hatása





A gesztenye gyógyító hatását nemcsak a régmúlt vajákos asszonyai ismerték, hanem még napjainkban is feltűnik bizonyos betegségek kiegészítő kezeléseként. A gesztenye leveléből vagy gyümölcséből készült főzet jótékony hatású a téli meghűlésre. Ugyancsak ez a főzet segít enyhíteni a hurutos vagy asztmatikus köhögést is, mivel nyugtatólag hat a nyálkahártyát érő ingerekre. A gesztenyéből készült krém pedig enyhíti a visszeres fájdalmakat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top