A puha mézeskalács
15 dkg porcukor
3 tojás
féltojásnyi (3 dkg) margarin
őrölt fahéj és szegfűszeg
reszelt citromhéj
20 dkg felmelegített és kihűlt méz
30 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 evőkanál rum
1-2 evőkanál tej
dió vagy mandula
Jól kikeverjük a porcukrot, a tojássárgáját, a margarint, ízlés szerinti őrölt fahéjat és szegfűszeget, reszelt citromhéjat. A felmelegített és kihűlt mézet adjuk hozzá, majd a lisztben elkevert szódabikarbónát, rumot, tejet és végül a három tojás kemény habját. Öntsük jól kikent-lisztezett tepsibe (kb. 15×35 cm méretű, peremes), tetejére szórjunk gorombára vágott diót vagy hámozott mandulát, és előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
(Olvasói recept Verától) A mézeskalács házikó receptje Hozzávalók
|
Kattints a képre! |
1 kg liszt
fél kg porcukor
1 kávéskanál szódabikarbóna (a lisztbe keverve)
6 egész tojás
20 dkg méz
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
cukor a karamellkészítéshez (karamellel ragasztjuk össze a házat)
A díszítéshez hámozott mandulát, tökmagot és tésztából formázott darabokat használtunk.
Elkészítése
A tésztát este összegyúrjuk, hűtőszekrénybe tesszük, hogy ne ragadjon. Másnap kinyújtjuk félujjnyi vastagra. A házikó részeit papíron megrajzoljuk, kivágjuk, és a tésztára helyezzük, majd késsel körbevágjuk a formákat. A ház alapja kb. 12×20 cm legyen, ehhez arányítsuk a többi elemet. (Nagyobb darabokkal nehezebb bánni.) Kivajazott tepsibe tesszük, és a díszítéseket most helyezzük rá: a tésztából nudlikat sodrunk, és abból hajlítunk íves formákat. Az ablakot is így formázzuk. A háztetőt félbevágott mandulákkal szorosan végigrakjuk. A mandulából késsel vékonyabb szeletet is tudunk vágni, ezekkel és tökmagokkal díszítjük a házikó elejét. Végül egy egész tojást felverünk, és bekenjük a ház elemeit.
|
Előmelegített sütőbe rakjuk, de résen kell lenni, mert gyorsan megég. Utána óvatosan átrakjuk egy deszkára, hogy hűljön. A cukrot lábasban lassú tűzön felolvasztjuk, karamellt készítünk, egy kevés vizet adunk hozzá, hogy le ne égjen. Ez lesz a ragasztó. Gyorsan dolgozzunk vele, mert hamar megdermed, és legyünk óvatosak, mert a lecsöppenő forró karamell nagyon tud égetni! Hosszú nyelű kanállal kenjük be az összeragasztandó éleket.
A ragasztás sorrendje
Először az alaphoz ragasztjuk a két oldalt és a két homlokzatot, ezután illesztjük rá a két tetőoldalt, végül a gerincen végigfutó mandulasort és a kis háromszög alakú homlokzati díszt. Ha melléfolyik a karamell, az sem baj, így is jó a házikó.
Tipp: Ha az ablakokat kivágjuk, és a hátsó homlokzatot kihagyjuk, kis mécsest rejthetünk a házba.