Hozzávalók:
1,5-2 kg sertésorja (vagy húsos karajcsont)
1 fej vöröshagyma
2-2 szál sárgarépa, fehérrépa
¼ zeller, karalábé
egy maroknyi kelkáposzta
4-5 gerezd fokhagyma
két evőkanál feketebors (egész)
egy evőkanál szegfűbors
egy csipetnyi szerecsendió
egy csipetnyi lestyán, sáfrány, só
Elkészítés:
A karajcsontot hideg vízben tedd fel főni (kb. 2,5 liter), amikor felforrt, alacsony tűzön főzd tovább. Fedő alatt kb. 3-4 óra kell neki. Közben add hozzá a megtisztított zöldségeket (a sárgarépát, fehérrépát hosszában, negyedbe vágva, az ¼ zellert egészben, a vöröshagymát egészben, a szegfűszeggel megtűzdelve) és a fűszereket a sáfrány kivételével. Ez csak a legvégén kerüljön a levesbe. Ha a tetején hab keletkezne, azt kanalazd le. Akkor jó a leves, ha a zöldségek teljesen megpuhultak és a hús leválik a csontról. Tálald csigatésztával.