Ilyen esetekre tartok otthon néhány igen hasznos holmit. Például konzerveket! Nem, nem ilyen gyári sólet füstölt hússal típusút, hanem babkonzervet és lencsekonzervet, kicsi borsókonzervet és még kukoricásat is, hozzájuk meg kisebb és nagyobb kiszerelésben úgynevezett darált húst. Arról már korábban zengedeztem, hogy miért ezt használom mondjuk olaszosságokhoz (lásd az elején Valami olasz…), sokszor kihúznak a bajból. Aztán ezek lendületet adnak a fantáziámnak, és kímélik az erőmet is.
A párom imádja a csípős dolgokat, és kedvence a bab, úgyhogy sűrűn enne csilis babot is, én meg szívesen készítem, mert pillanatok alatt megvan, és igazán emberes kaja.
Emberes chili con carne
Hozzávalók:
egy doboz babkonzerv, ha van, direkt paradicsomos lében legyen vörösbab
egy kis doboz húspástétom vagy löncshús
egy kis doboz sűrített paradicsom
egy fej vöröshagyma
babérlevél, bors, csili
kevés kukorica
egy kis pritaminpaprika
Ennek a kajának a lényege a fűszer, azt is mondhatnám, hogy cipőtalpat is tálalhatsz, ha ügyesen fűszerezel. De a fűszerekről majd külön! Most csak annyit, hogy szánd rá az összeget, és ha szeretitek a csilis babot, vegyél igazi őrölt csilit. A Tescóban például, én ott vettem!
A hagymát egészen apróra vágva kevés olajon üvegesre pirítom, hozzáadom az apróra vágott paprikát, ráteszem a húskonzervet, beledobok 2 kisebb babérlevelet, hozzáadom a paradicsomot és felöntöm egy kevés vízzel. Tekerek hozzá még borsot, sót csak óvatosan, és beleteszem nagyon kimérve a kiskanál csilit. Hagyom egy kicsit fedél alatt összerottyanni. Közben a babról leöntöm a levét, néha kicsit le is öblítem, és hozzáadom a paradicsomos-húsos szószhoz, tehetek bele kukoricát is. Egy kevés ideig összefőzöm, lehalászom a babérlevélkéket, majd lefedem, és állni hagyom egy negyedórát. Friss, ropogós kenyérrel el is fogy hamar!