Gasztro

Emberes gyors kaja – chili con carne

Szeretek fõzni, nem mondhatnám, hogy nem. Mégis, néha úgy vagyok vele én is, hogy nagyon fáj mindenem, ha este még oda kell állnom és valami gasztronómiai csodát kell alkotnom másnapra.

Ilyen esetekre tartok otthon néhány igen hasznos holmit. Például konzerveket! Nem, nem ilyen „gyári sólet füstölt hússal” típusút, hanem babkonzervet és lencsekonzervet, kicsi borsókonzervet és még kukoricásat is, hozzájuk meg kisebb és nagyobb kiszerelésben úgynevezett darált húst. Arról már korábban zengedeztem, hogy miért ezt használom mondjuk olaszosságokhoz (lásd az elején – Valami olasz…), sokszor kihúznak a bajból. Aztán ezek lendületet adnak a fantáziámnak, és kímélik az erőmet is.
A párom imádja a csípős dolgokat, és kedvence a bab, úgyhogy sűrűn enne csilis babot is, én meg szívesen készítem, mert pillanatok alatt megvan, és igazán emberes kaja.

Emberes chili con carne

Hozzávalók:

• egy doboz babkonzerv, ha van, direkt paradicsomos lében legyen vörösbab
• egy kis doboz húspástétom vagy löncshús
• egy kis doboz sűrített paradicsom
• egy fej vöröshagyma
• babérlevél, bors, csili
• kevés kukorica
• egy kis pritaminpaprika

Ennek a kajának a lényege a fűszer, azt is mondhatnám, hogy cipőtalpat is tálalhatsz, ha ügyesen fűszerezel. De a fűszerekről majd külön! Most csak annyit, hogy szánd rá az összeget, és ha szeretitek a csilis babot, vegyél igazi őrölt csilit. A Tescóban például, én ott vettem!
A hagymát egészen apróra vágva kevés olajon üvegesre pirítom, hozzáadom az apróra vágott paprikát, ráteszem a húskonzervet, beledobok 2 kisebb babérlevelet, hozzáadom a paradicsomot és felöntöm egy kevés vízzel. Tekerek hozzá még borsot, sót csak óvatosan, és beleteszem nagyon kimérve a kiskanál csilit. Hagyom egy kicsit fedél alatt összerottyanni. Közben a babról leöntöm a levét, néha kicsit le is öblítem, és hozzáadom a paradicsomos-húsos szószhoz, tehetek bele kukoricát is. Egy kevés ideig összefőzöm, lehalászom a babérlevélkéket, majd lefedem, és állni hagyom egy negyedórát. Friss, ropogós kenyérrel el is fogy hamar!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top