Henri Charpentier emlékezései nyomán
Hozzávalók a tésztához:
4 db tojás
3 evőkanál liszt
3 evőkanál tej
egy csipet só
1 evőkanál víz
2 evőkanál teavaj
narancs leve
Elkészítés:
Egy kézi habverő segítségével keverd össze a tojásokat, a tejet, a sót és a vizet krémes állagúra.
Melegíts át egy palacsintasütőt, és olvaszd fel rajta a vajat. Önts bele egy adag tésztát, rázogasd a serpenyőt, hogy a tészta szétterüljön faltól falig. Kb. egy perc után fordítsd át a másik oldalára, majd forgasd addig, amíg világosbarna színű nem lesz. Egy tányéron hajtsd félbe, majd ismét félbe, hogy háromszög alakú legyen. Ha a későbbiekben valamelyik palacsinta kezdene leragadni, akkor tegyél ismét egy kevés vajat a palacsintasütőbe.
Hozzávalók az öntethez:
egy-egy narancs és citrom reszelt vagy vékonyra hámozott héja
2 evőkanál vaníliás porcukor (készítése: kapard ki egy rúd vanília belsejét, és keverd el egy csészényi porcukorral)
1,5 dl alkohol (Grand Marnier, curaçao vagy triple sec, esetleg konyak)
12 dkg vaj
Elkészítés:
A vajat olvaszd fel egy serpenyőben, amikor bugyborékolni kezd, önts hozzá 1 deci alkoholt. Kevergesd, hagyd, hogy az ital átforrósodjon. Majd flambírozd. Amikor az alkohol átmelegedett, öntsd át egy pecsenyés vagy leveses merőkanálba, itt gyújtsd meg. Amikor a láng kialudt, öntsd vissza a serpenyőbe, és szórd rá a vaníliás cukorral elkevert narancs és citrom reszelt héját. (A klasszikus eljárás szerint a flambírozást úgy végzik, hogy a serpenyőt egy kicsit megdöntik a láng fölé tartva, így az belekap az alkohol gőzébe. Ez az eljárás otthon elég veszélyes lehet, mert a láng hirtelen magasra csaphat fel. Inkább csak a gyakorlottabbak csinálják így.) Keverd krémessé, és mártsd meg benne a háromszög alakú palacsintákat. Tálalásnál öntsd rá a maradék fél deci alkoholt, és gyújtsd meg újra. Díszítésre használhatsz vékonyra szelt narancscsíkokat.