Gasztro

Franciásan könnyû reggelik

A francia reggeli maga az egyszerûség. Akár otthon, akár egy kávéházban ácsorogva és a reggeli lapokat olvasgatva fogyasztják, a menü többnyire változatlan. Café au lait, croissant, esetleg pain au chocolat... Vagy egy könnyû omlett?





Elengedhetetlen egy nagy csésze café au lait, feketekávé meleg tejjel nyakon öntve, vagy egy bögre chocolat chaud, forró csokoládé felnőtteknek, habos tejjel, valódi csokoládéból. Mellé sima croissant dukál, egy finom, sarló alakú sütemény, amely a franciák egyik jelképévé vált. A kinyújtott rétegek közé vajat kennek, ettől dagad az élesztős tészta laza szerkezetű leveles süteménnyé.
A másik kedvenc, ezt főként otthon készítik a tartine: egy hosszú darab friss bagettet félbevágnak, megkenik sótlan vajjal és lekvárral (confiture) vagy dzsemmel.
A jó kávéházakban és cukrászdákban vár még egy-két kísértés: pain au chocolat, étcsokoládé-darabkákkal töltött sütemény, ragacsos pains aux raisins, mazsolás zsömle, vagy egy puha briós, vajas tésztából készült péksütemény a jellegzetes dudorral a tetején, amelyet letéphetünk, és a kávéba mártogathatjuk.







Receptek:


Zöldfűszeres omlett
Croque monsieur
Csokis croissant












Egy falat Franciaország



Mi is a titka a francia konyhaművészetnek? Mindezt megtudhatjuk az Egy falat Franciaország című, nem mindennapos hangulatot árasztó könyvből, amelyben nemcsak a tipikus francia konyha receptjeit, ínycsiklandó ételfotóit találjuk, de az ország hangulata is visszaköszön ránk. 

Kiadja: Aréna 2000
Többet a könyvről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top