A fánk elméletileg a nagymamák türelmére van alapozva. Ugyanis ha az nem lenne mármint a nagymamák türelme , elméletem szerint fánk sem nagyon.
Röviden a farsangról
A farsang hagyománya és vele együtt a zenés, színes, vidám mulatság szokása hazánkban még valamikor a középkorban honosodott meg. Számos idegen hatás érte, amelyre már az elnevezésében is találunk utalást. Egyes értelmezések szerint a bajor-osztrák faseln szóból, vagy még inkább a vaschang (ejtsd: fasang) szóból ered, mely a bolondosan beszélők gyülekezetét jelenti.
Hagyományosan a farsang utolsó három napja a fékevesztett mulatozás ideje volt, melyet a farsang farkának neveztek. Az utolsó napokat gyakran kísérte látványos zenés, álarcos felvonulás, melyek közül talán a legismertebb a velencei karnevál.
Receptek: |
Szent János fánkja
Sok olasz étel kötődik különböző ünnepekhez. Ezt a finom, citromos, apró fánkot március 19-én, Szent József napján sütik.
Hozzávalók 50-60 darabhoz:
40 dkg liszt
4 tojás
2 evőkanál cukor
1,2 dl brandy
csipetnyi só
a sütéshez olaj
a szóráshoz porcukor
Elkészítés:
A lisztet és a sót tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot. Belekeverjük a tojást, majd a puha vajat és a brandyt is. Letakarva 2 órára félretesszük pihenni. A tésztát lisztezett deszkán összegyúrjuk, majd 3 mm vékonyra kinyújtjuk, 8 × 3 cm-es csíkokra vágjuk, kötünk rá egy csomót. Serpenyőben bő olajat forrósítunk, és a tésztát kis adagokban ropogós barnára sütjük. Itatósra (szalvétára) szedve a felesleges zsiradékot lecsepegtetjük. Közvetlenül fogyasztás előtt szórjuk meg porcukorral.
Eltartható: 3 napig.
Aprósütemények Ez a gyönyörűen illusztrált könyv 1001 ínycsiklandozó sütemény receptjét tartalmazza a világ minden tájáról. Ha valamilyen ünnepre készül, válogasson a karácsonyi csillag, a húsvéti puszedli, a Valentin-napi mandulás sütemény vagy az anyák napi sütemények közül. Akkor se keseredjen el, ha rossz napja volt: tréfás vagy épp színes aprósütemények, szeletek várják a kamrapolcon. A könyv könnyen követhető receptjei biztos, hogy utat találnak a szívéhez, a gyomrához, és nem utolsósorban megörvendeztetik a családot és a vendégeket is. Kossuth Kiadó |