Hozzávalók 10 darabhoz:
36 dkg liszt
3 tojás
1 evőkanál cukor
1 evőkanál vaj
0,8 dl pezsgő
csipetnyi só
a sütéshez olaj
a szóráshoz porcukor
Elkészítés:
A lisztet és a sót a tálba szitáljuk, hozzámorzsoljuk a hideg vajat. A közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a tojást, majd a cukrot és a pezsgőt is. Folpakba csomagolva fél órára a hűtőbe rakjuk.
A tésztát lisztezett deszkán összegyúrjuk, majd 6 mm vékonyra kinyújtjuk.
Derelyemetélővel 30 × 1,5 cm-es csíkokra vágjuk, a csíkokat hosszában félbehajtjuk és szorosan feltekerjük. Serpenyőben bő olajat forrósítunk, a csigákat 3-5 perc alatt ropogós barnára sütjük. Itatósra (szalvétára) szedve a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Közvetlenül fogyasztás előtt porcukorral vagy színezett kristálycukorral szórjuk meg.
Eltartható 1 napig.
Aprósütemények Ez a gyönyörűen illusztrált könyv 1001 ínycsiklandozó sütemény receptjét tartalmazza a világ minden tájáról. Ha valamilyen ünnepre készül, válogasson a karácsonyi csillag, a húsvéti puszedli, a Valentin-napi mandulás sütemény vagy az anyák napi sütemények közül. Akkor se keseredjen el, ha rossz napja volt: tréfás vagy épp színes aprósütemények, szeletek várják a kamrapolcon. A könyv könnyen követhető receptjei biztos, hogy utat találnak a szívéhez, a gyomrához, és nem utolsósorban megörvendeztetik a családot és a vendégeket is. Kossuth Kiadó |