Gasztro

Alternatív köretek

Életmódváltásnál, fogyókúrára készülõknél az elsõ és egyben talán legfontosabb tanács, amit kapnak, az az, hogy „cseréld le másra!”. Ez többnyire a zsírdús vörös színû húsokra (cseréld le szárnyasra, halra) és a húst kísérõ köretre vonatkozik.





Egy pár évvel ezelőtt készült, magyar étkezési szokásokat vizsgáló felmérés szerint a burgonya az egyik legkedveltebb és a leggyakrabban fogyasztott élelmiszer. Nincs sokkal elmaradva mögötte a rizs sem. Mindkettő önmagában is kellemes, és más zöldséggel (pl. spárga, spenót stb.) viszonylag jól kombinálható, könnyen elkészíthető növény. Ezért többnyire megelégszünk ezek készítésével.
De van, aki ennél többre vágyik, és kipróbálna a sült hús mellé más ízeket is. Már nemcsak a reformélelmiszer-boltokban, hanem a nagyobb szupermarketek polcain is találunk olyan gabonaféléket, zöldségeket, amelyekből kiváló alternatív köretet lehet készíteni. És még napjaink egészségkímélő, kiegyensúlyozott, korszerű táplálkozástudományi elvárásainak is megfelelnek.






Receptek:
Kölesnokedli
Sajtos polenta
Csőben sült csicsóka
Pasztinákos burgonyapüré
Zöldséges árpakása
Hajdinarizottó







• Árpa, vagy más néven gersli


Beltartalmi értékeit nézve sokkal kedvezőbb, mint a fehér rizs. A gabonák közül a legmagasabb nyomelemtartalommal rendelkezik, mivel a hántolás során nem vesznek kárba értékes alapanyagai. Fogyasztása kedvezően hat a bélmozgásokra, a vércukor- és koleszterinszintre. Felhasználható ugyanúgy, mint a rizs: köretnek, rizottónak, töltött káposztába vagy bármilyen más töltelékbe stb.
Elkészítési javaslat: felhasználása előtt két-három óráig hideg vízbe kell áztatni.
Ajánlott fűszere: zsálya, kapor, petrezselyem, oregánó, kakukkfű.





• Hajdina vagy pohánka, régi-új ismerős a konyhában




Barnás héjú, gömbölyített alakú termését a búzához, rizshez hasonlóan fogyasztják. Jelentős tápértékkel bír, magas szénhidrát- és élelmirost-tartalma mellett dúskál az ásványi anyagokban (sok benne a kalcium, magnézium, vas stb.), és a B-vitamin-család szinte minden egyes tagja megtalálható benne. A benne levő tápérték különösen hasznos a keringési, érrendszeri zavarokkal küszködőknek.
Készíthetünk belőle kását, rizottót, levesbetétet. Lisztjéből (ajánlatos kukorica-, rizs- vagy zabliszttel keverni) süthetünk házi kenyeret, tésztát vagy palacsintát.
Elkészítési javaslat: felhasználása előtt nem szükséges hosszabb ideig áztatni, de azért egyszer-kétszer hideg vízzel mossuk át.
Ajánlott fűszere: fokhagyma, vöröshagyma, bazsalikom, majoránna.





• Köles


Fogyasztása rendkívül hatékony növésben levő fiataloknak vagy lábadozó betegeknek. Sok értékes fehérjét tartalmaz, erősíti az immunrendszert. Elkészítési javaslat: Nem szükséges hosszabb ideig (elő)áztatni, de azért egyszer-kétszer hideg vízben mossuk át.
Ajánlott fűszere: gyömbér, bazsalikom, majoránna.





• Barna rizs







Talán a legideálisabb táplálékaink egyike (szemben a fehér, fényezett rizzsel). Szinte minden táplálkozási iskola lelkesen említi hatását és szerepelteti étrendjében. Sok B-vitamint tartalmaz, csökkenti a vérnyomást, segíti a méregtelenítést, a vese működését, nyugtatja az idegrendszert.
Elkészítési javaslat: felhasználása előtt ajánlatos néhány órára beáztatni.
Ajánlott fűszere: petrezselyem, curry, lestyán, majoránna.



• Polenta – az olasz konyha kásája










Hagyományosan kukoricalisztből készül, de kukoricadarából is megfőzhető. Gluténmentes gabona, vagyis lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Magas rosttartalmú.
Elkészítési javaslat: háromszor vagy négyszer annyi vízben főzzük.
Ajánlott fűszere: hagyma, rozmaring.





• Csicsóka


Volt időszak, amikor a fénykorát élte, aztán a fogyasztói szokások megváltozásával már-már feledésbe merült. Gumós növény úgy félúton a burgonya és a sárgarépa között. Könnyen emészthető fruktóz tartalma miatt (gyorsabban oldódik fel a szervezetben, mint a répacukor) a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják.
A burgonyához hasonlóan készíthető el, azzal megegyező fűszerezéssel. Fogyasztható köretként, rakott vagy sült ételek alapanyagaként és salátába is.





• Pasztinák


Igen sokoldalú zöldség, mivel szinte magában foglalja a sárgarépa, fehérrépa, zeller tulajdonságait. Vizelethajtó, vese-, epekő és gyomorbajok esetén igen jótékony hatású élelmiszer. Sajátos ízű aromája édeskéssé teszi az ételeket, ezért érdemes más zöldséggel keverni (pl. pasztinákos burgonyapüré).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top