nlc.hu
Gasztro
Csupa csokoládé

Csupa csokoládé

A csokoládé univerzális. Gyógyír betegségben, szerelmi bánatban, jutalomfalatka, ha siker ér bennünket, néha agyserkentõ és persze a csábítás egyik legfontosabb kelléke. Egy franciásan rafinált csokihabbal például biztos, hogy mindenkit elvarázsolhatunk.





Istenek eledele

Már több mint ezer éve hódolunk a dél-amerikai indiánok felfedezése előtt, akik a kakaóbabot megpörkölték, megőrölték, víz, kukoricaliszt, vanília és csili hozzáadásával elkészítették. Akkor még nem aratott nagy sikert a hódítók körében, csak jóval később, a 17–18. század tájékán lett főleg a hölgyek kedvenc csemegéje.
A kakaó tudományos neve „theobroma cacao”, ami azt jelenti, hogy „istenek eledele”.






Receptek:

Csokis souffle
Fehér csokis mousse
Ünnepi csokitorta



Pro és kontra





Csokitechnikák

• Tárolása száraz, hűvös helyen, kb. 16-20 fok körül. (Ellenkező esetben a kakaóvaj elszíneződhet benne – ami fehér folt formájában jelentkezik.)
• A csokoládét gőz fölött, állandó kevergetés mellett olvaszd fel, vagy mikrohullámú sütőben, apró darabokra törve, magas fokozaton 2-3 perc alatt.
• Ne olvaszd fel a csokoládét közvetlenül láng fölött, és ne fedd be az edényt, mert víz csapódhat ki.
 
A csokoládé feltételezett hatásairól pro és kontra számos vitairat, tanulmány született. Egyes vélemények szerint káros, mert hordozza az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának veszélyét, függőség alakulhat ki, sok benne a koffein, székrekedést, fogszuvasodást és pattanást okozhat.
Ugyanakkor mivel a kakaóban flavonoidok, antioxidánsok találhatók, ezek megakadályozzák a szervezet sejtjeinek károsodását. Fogyasztásával tehát csökkenthető bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázata. Erősíti az immunrendszert, pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, mivel a csokoládé egyes alkotóelemei akadályozzák a koleszterin lerakódását.
Kiváló segítség stresszes helyzetben: kedélyjavító, könnyen és gyorsan felszívódó energiát biztosít a szervezetnek, nyugtat és örömöt szerez.

Csoki a szépségiparban

Kleopátra tejben fürdött, mi már megtehetjük, hogy csokoládés testápolóval, tusfürdővel, arckrémmel kényeztessük bőrünket. Néha ginszenggel dúsítják, hogy frissítő hatása a bőrön jobban érvényesüljön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top