Gasztro

Nyárcsalogató ízek

A Földközi-tenger vidékérõl került hozzánk, és jobb sorsra érdemesebb annál, hogy a kovászos uborkakészítés és a tökfõzelék skatulyájában rekedjen. Vidám, nyáridézõ íze az egyszerûbb fogásokat is feldobja.

A kapor nemcsak a mediterrán, hanem a magyar konyha kedvelt ízesítő gyógy- és fűszernövénye. Tartása igénytelen, ezért mind a nagyüzemi, mind a háztáji kertekben jól nevelhető. Jellegzetes aromáját itthon többnyire savanyúságok eltevésekor használják fel, innen ered népies elnevezése, az „uborkafű” is. Karakteres ízével feldobhatunk vele bármilyen zöldségköretet, levest, salátát vagy tölteléket. A kapormártás nagyszerűen illik sült vagy párolt húsokhoz, halakhoz.










Receptek:
Baconbe tekert, kapros kecskesajt
Kaporsaláta
Kapros kenyér
Lazac kapormártással















Mint gyógynövény

Virágos hajtásából, illóolajából emésztést serkentő, szélhajtó tea készíthető: ehhez egy teáskanálnyi szétmorzsolt kaportermést 3 dl vízzel kell leforrázni, majd negyedórán át pihentetni és leszűrni. A nőknek hatásos altesti fájdalmak, a menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, a szoptatós anyukáknak segíti a tejképződést.





Kaporszósz

Hozzávalók:

• 2 csokor kapor
• 2 dl tejföl
• citromlé, só, olaj
• 2 evőkanál liszt
• 1 vöröshagyma, méz (elhagyható), víz

A hagymát vágd fel apróra, és kevés zsiradékon párold meg. Szórd rá a felaprított kaprot, és párold tovább. A tejfölt keverd össze egy evőkanál liszttel, és öntsd a kaporra. Fűszerezd sóval, néhány csepp citromlével, esetleg kevés mézzel.  



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top