A kapor nemcsak a mediterrán, hanem a magyar konyha kedvelt ízesítő gyógy- és fűszernövénye. Tartása igénytelen, ezért mind a nagyüzemi, mind a háztáji kertekben jól nevelhető. Jellegzetes aromáját itthon többnyire savanyúságok eltevésekor használják fel, innen ered népies elnevezése, az uborkafű is. Karakteres ízével feldobhatunk vele bármilyen zöldségköretet, levest, salátát vagy tölteléket. A kapormártás nagyszerűen illik sült vagy párolt húsokhoz, halakhoz.
Receptek: |
Virágos hajtásából, illóolajából emésztést serkentő, szélhajtó tea készíthető: ehhez egy teáskanálnyi szétmorzsolt kaportermést 3 dl vízzel kell leforrázni, majd negyedórán át pihentetni és leszűrni. A nőknek hatásos altesti fájdalmak, a menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, a szoptatós anyukáknak segíti a tejképződést.
Kaporszósz Hozzávalók: 2 csokor kapor 2 dl tejföl citromlé, só, olaj 2 evőkanál liszt 1 vöröshagyma, méz (elhagyható), víz A hagymát vágd fel apróra, és kevés zsiradékon párold meg. Szórd rá a felaprított kaprot, és párold tovább. A tejfölt keverd össze egy evőkanál liszttel, és öntsd a kaporra. Fűszerezd sóval, néhány csepp citromlével, esetleg kevés mézzel. |