Hozzávalók 50 darabhoz:
20 dkg liszt
1 tojássárgája
4 dkg cukor
18 dkg vaj
3 evőkanál vaníliás cukor
6 dkg tejföl
2 evőkanál tej
1/2 evőkanál vaníliaaroma
1 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
2 evőkanál cukorgyöngy vagy barna cukor a szóráshoz
A lisztet, a sütőport és a sót tálba szitáljuk. A vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot egy másik tálban robotgéppel, a legmagasabb fokozaton habosra keverjük.
Hozzákeverjük a tejfölt, a vaníliaaromát, a száraz adalékokat, és sima tésztát gyúrunk.
Cipóvá formáljuk, kissé szétlapítjuk, nejlonzacskóba vagy folpakba csomagoljuk. 30 percig hűtőbe rakjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Négy tepsit kivajazunk vagy sütőpapírral kibélelünk.
Kissé lisztezett deszkán félujjnyira kinyújtjuk a tésztát. A sütemény kiszúrásához, formálásához 3 és 5 cm-es állatfigurás formákat (nyúl, tojás stb.) használunk. A maradék tésztát ismét kinyújtjuk, kiszúrjuk.
A tésztákat tortalapáttal a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, egymástól 2-3 cm-re.
A tojássárgáját összekeverjük a tejjel, és megkenjünk a sütemények tetejét, majd megszórjuk a cukorgyönggyel vagy barna cukorral. 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük. A sütőpapírral együtt a rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Aprósütemények Ez a gyönyörűen illusztrált könyv 1001 ínycsiklandozó sütemény receptjét tartalmazza a világ minden tájáról. Ha valamilyen ünnepre készül, válogasson a karácsonyi csillag, a húsvéti puszedli, a Valentin-napi mandulás sütemény vagy az anyák napi sütemények közül. Akkor se keseredjen el, ha rossz napja volt: tréfás vagy épp színes aprósütemények, szeletek várják a kamrapolcon. A könyv könnyen követhető receptjei biztos, hogy utat találnak a szívéhez, a gyomrához, és nem utolsósorban megörvendeztetik a családot és a vendégeket is. Kossuth Kiadó |