Ellenkező esetben süteményük „szalonnás” vagy horpadt felületű lehet, mivel a piskóta tésztája roppant kényes „jószág”.
Receptek |
Irányelvek
• A tojás mindig friss legyen, a liszt szitálva kerüljön a masszába (ettől sokkal könnyedebb, lazább állagú lesz a tészta).
• A tojásokat óvatosan kell szétválasztani, nehogy a fehérjébe belekerüljön a sárgájából is, mert akkor a habot nem lehet jó keményre felverni.
• A tojásfehérjét mindig tiszta habverővel verjük fel, ne maradjon rajta maszat vagy zsiradék, mert ez is akadálya lehet a hab keménységének.
• A tojáshab keménysége úgy ellenőrizhető, hogy egy kanállal belenyúlva az szinte vágható állagú legyen. [A vállalkozó kedvűek követhetik Jamie (Oliver) példáját is, aki úgy végzi az ellenőrzést, hogy a habos tálat fejjel lefelé fordítja, ha a hab nem pottyan ki belőle, akkor elkészültünk vele.]
• A tojáshabot és a lisztet kézi habverővel vagy fakanállal forgassuk a masszába.
• A hagyományos piskóta összeállításánál ugyanannyi evőkanál lisztet és cukrot kell beletenni, ahány darab tojást felhasználunk a készítésénél.
• Könnyedebb tésztát kapunk, ha kevés vízzel hígítjuk. Az úgynevezett vizespiskótánál úgy változnak az arányok, hogy minden egyes tojássárgájához 2 evőkanál víz, 4 evőkanál cukor és 4 evőkanál liszt tartozik. És még tojásfehérjénként is hozzá kell adni egy kiskanál vizet. Így a sárgáját el kell keverni a cukorral, majd hozzáadni a vizet. Ehhez felváltva adagolni a lisztet és a vízzel felvert tojásfehérjéket.
A piskóta elkészültének jelei:
• Ujjunkkal finoman nyomjuk be a tetejét, a jó piskóta erre egy kissé behorpad, majd rugalmasan visszapattan.
• Ellenőrizhetjük tűpróbával (hústűt a piskóta közepébe szúrunk, ha nem ragad rá morzsa, akkor elkészült).
• A tészta a tortaforma szélétől kezd elválni.
A piskótát elkészülte után még vagy 10 percig a formában kell pihentetni, majd a karimáját és a sütőpapírt lehúzva róla, egy rácsra borítva félretenni, és hűlni hagyni. |
Viktória királynő szendvicse
A legismertebb piskóta titulusával az angolok sponge cake-je (teljesebb nevén Victoria Sponge Cake) büszkélkedhet. A hosszú uralkodású királynő kedvenc sütije volt ez az egyszerű kinézetű piskótatorta (csak lekvárral és keményre vert tejszínhabbal volt megtöltve, teljesen díszítetlenül), amit a délutáni teázások alkalmával szívesen fogyasztott. Egyszerű kinézetét napjainkban is megtartotta, de lekvár helyett szokás sűrű narancs- vagy citromkrémmel (curd), esetleg gyümölcs hozzáadásával ízesíteni, tetejét tejszínhabbal vagy porcukorral megszórva dekorálni. A hagyományos piskótától abban tér el, hogy vajjal vagy margarinnal van dúsítva, és a tojásokat sem kell hozzá szétválasztani.
Hagyományos piskóta Hozzávalók: • 6 tojás Elkészítés: A 6 tojást válaszd külön, a fehérjét verd fel kemény habbá, amihez keverj bele 2 evőkanál cukrot. |