Portugáliában mindenhol (az olcsó éttermektől a luxushotelekig) meg lehet kóstolni ezt a levest, amit leginkább a késő esti vacsora egyfogásos ételeként tálalnak. Jellegzetes karakterét az íze és a káposzta vékonyra szelt formája adja.
Hozzávalók:
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
60 dkg (kb. 6-8 fej) burgonya
1,5 l húsleveslé
só, bors
1 dl olívaolaj
egy kisebb fej káposzta
10 dkg füstölt kolbász
Előkészületek: A vöröshagymát vágd fel csíkokra, a fokhagymát nagyon apróra, a burgonyát kockára. A kelkáposztát tisztítsd meg, és vágd fel vékony csíkokra (julienne-re), és lobogó vízben 15-20 percig főzd elő.
Ezután kevés olívaolajon dinszteld meg a hagymát, fokhagymát, szórd rá a burgonyát, és öntsd fel az alaplével. Ízesítsd sóval, borssal, és amikor összeforrt, turmixold össze.
Tedd vissza a levest a tűzre, és add hozzá a leszűrt, előfőzött káposztaleveleket, szórd rá a karikára vágott kolbászt, és hagyd összefőni az ízeket. (Ne felejtsd el, hogy Portugáliában a leveseket nem rántják és nem habarják!)